Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Foam Paul Huf Award 2011

Op woensdagavond 2 maart is Raphaël Dallaporta (1980) door een internationale jury als winnaar gekozen van de Foam Paul Huf Award 2011. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een internationaal fotografietalent tot 35 jaar.

Naast een geldbedrag van € 20.000,- wint Dallaporta een tentoonstelling in Foam van 9 september t/m 26 oktober 2011. De winnaar is gekozen uit 81 genomineerden afkomstig uit de hele wereld. Er kwamen 25 genomineerden uit Europa, 7 uit Azië, 17 uit Noord Amerika, 3 uit Zuid Amerika, 15 uit Afrika en 14 uit het Midden Oosten.

foto: © Raphael Dallaporta
Domestic Slavery 9, 2006

"De jury was erg onder de indruk van de hoge kwaliteit van het genomineerde werk. Gezien de grote verscheidenheid waarop fotografie zich tegenwoordig manifesteert, was het een uitdaging om werk te vergelijken met een sterk uiteenlopende esthetiek.", aldus de jury, die uiteindelijk unaniem voor de Franse fotograaf Raphaël Dallaporta koos.

Ten aanzien van het werk van de winnaar merkt François Hébel (voorzitter van de jury) op: "Dallaporta koppelt engagement aan een sterk analytische benadering van maatschappelijke perversiteiten. Zijn compromisloze, conceptuele en uiterst creatieve benadering maken van hem een authentiek kunstenaar die zich onderscheidt binnen de jonge generatie fotografen."

Een van de winnende series: Domestic Slavery.
Raphaël Dallaporta (fotografie) en Ondine Millot (tekst) behandelen de tragische realiteit van 'domestic slavery': mensen, veelal niet-geregistreerde immigranten, die tegen hun wil vastgehouden worden op plekken waar hun stem niet klinkt. Alhoewel hun namen zijn aangepast, zijn hun verhalen waarachtig. Dallaporta's afstandelijke, onsentimentele beelden van de gebouwen waar deze moderne slaven zich bevinden, zijn getuigen van de banaliteit van alledaagse onmenselijkheid.

foto: © Raphael Dallaporta
Domestic Slavery 8, 2006

De jury bestond uit: Francois Hébel, Voorzitter (Frankrijk, directeur internationaal fotografiefestival Les Rencontres d'Arles), Elie Domit (Dubai, artistiek directeur van The Empty Quarter Gallery), Nathalie Herschdorfer (Zwitserland, directeur van internationaal fotografiefestival Alt. +1000 en curator), Annaleen Louwes (Nederland, fotograaf), Davide Quadrio (China, oprichter en directeur van Arthub Asia).

De Foam Paul Huf Award is in het leven geroepen vanwege de bijzondere band die Foam heeft met de Nederlandse fotograaf Paul Huf (1924-2002). Paul Huf stond bekend vanwege zijn vernieuwende manier van fotograferen en was persoonlijk betrokken bij de oprichting van Foam Fotografiemuseum Amsterdam in 2001.

Voor meer informatie: www.raphaeldallaporta.com.

Ingezonden mededeling
| 03-03-2011
lifestyle