Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Jodi Bieber wint World Press Photo 2010

De internationale jury van de 54e World Press Photo Contest heeft de Zuid-Afrikaanse fotografe Jodi Bieber uitgekozen als winnaar van de World Press Photo 2010. Ze won de prijs met het portet van de 18-jarige Afghaanse vrouw Bibi Aisha zonder neus.

foto: © Jodi Bieber, South Africa, Institute for Artist Management/Goodman Gallery for Time magazine
World Press Photo of the Year 2010

Ze was door haar echtgenoot, een Taliban-aanhanger, verminkt. De foto won ook de eerste prijs in de categorie Portraits single. Het is de achtste keer dat Bieber een World Press Photo Award wint.

Bibi Aisha, an 18-year-old woman from Oruzgan province in Afghanistan, who fled back to her family home from her husband’s house, complaining of violent treatment. The Taliban arrived one night, demanding Bibi be handed over to face justice. After a Taliban commander pronounced his verdict, Bibi’s brother-in-law held her down and her husband sliced off her ears and then cut off her nose. Bibi was abandoned, but later rescued by aid workers and the American military. After time in a women’s refuge in Kabul, she was taken to America, where she received counseling and reconstructive surgery. Bibi Aisha now lives in the US.

Juryvoorziitter David Burnett: "Deze foto heeft de mogelijkheid om een van die foto's te worden - waar er misschien maar tien van zijn - waarbij als iemand zegt 'je weet wel, die foto van dat meisje', je precies weet waar ze het over hebben".

Een ander jurylid Ruth Eichhorn: "Het is een ongelooflijk sterk beeld. Het stuurt een enorm krachtige boodschap de wereld in dat nog steeds zoveel vrouwen in miserabele omstandigheden leven en slachtoffer zijn van geweld."

Ook drie Nederlandse fotografen vielen in de prijzen. Chris Keulen won de derde prijs in de categorie Sports, Martin Roemers kreeg de eerste prijs voor een fotoserie in de categorie Daily Life en Joost van den Broek werd tweede in de categorie Portraits singles.

Een speciale vermelding gaat naar schrijver Dan McDougall en fotograaf Adam Patterson voor hun 12-delige serie over de mijnwerkers die 69 dagen onder de grond zaten in de San José mijn in Chilli.

Voor de World Press Photo stuurden 5847 fotografen een recordaantal van 108.059 foto's in; 56 van hen krijgen verdeeld over tien categorieën een onderscheiding.

foto: © Martin Roemers, The Netherlands, Panos Pictures Metropolis
Eerste prijs Daily Life Stories

World Press Photo, de grootste en meest prestigieuze fotografiewedstrijd van de wereld, bestaat sinds 1955. De organisatie is gevestigd in Amsterdam. Daar krijgt op 7 mei Jodi Bieber ook haar onderscheiding. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

In de Oude Kerk is van 22 april tot 19 juni een tentoonstelling van winnende foto's te zien, die daarna de wereld zal rondreizen.

Meer informatie op www.worldpressphoto.com.

Redactie
| 11-02-2011
lifestyle