Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

Tegenpool

De fotografen Raymond Rutting en Sacha de Boer fotografeerden ieder een poolcirkel. Rutting fotografeerde verscheidene plekken op Antarctica. De Boer bezocht het uiterste noorden van Canada. Ze legden er de gevolgen van de klimaatverandering vast.

Een gebied waar extreme weersomstandigheden heersen, temperaturen tot ver onder het vriespunt dalen en wind, sneeuw en ijs vrij spel hebben, vraagt extra maatregelen van de fotograaf en stelt eisen aan zijn apparatuur.

De Boer en Rutting hanteren beide een herkenbare fotografiestijl, waarin de verschillende omstandigheden op de polen aan het licht komen. Rutting kreeg op Antarctica pinguïns en toeristen voor zijn lens, terwijl De Boer voornamelijk het leven vastlegde van de Inuit bij wie zij verbleef.

De expositie Tegenpolen is een logisch vervolg op hun reis. Zij hanteren een herkenbaar eigen fotografiestijl, waarin de verschillende omstandigheden op de polen aan het licht komen.

Rutting kreeg op Antarctica pinguïns en toeristen voor zijn lens, terwijl De Boer voornamelijk het leven vastlegde van de Inuit bij wie zij verbleef.

De opbrengst van de lezingen en de royalty's over het boek komen ten goede aan het project in India. Ook worden de foto's van de expositie aan het eind van het jaar geveild.

Van de opbrengst bouwt Adats, de lokale partnerorganisatie van het FairClimateFund, biogas-installaties voor arme families in een van de meest onderontwikkelde gebieden van India, het Kolar district in de deelstaat Karnataka. Binnenkort koken daar 18.000 gezinnen klimaatneutraal op duurzame energie.

Vervuilde keukens en ongezonde leef-omstandigheden in huis behoren daarmee tot het verleden. Het gebruik van de installaties vermindert ook de CO2-uitstoot. Dat levert CO2-rechten op waarmee de expositie klimaatneutraal wordt gemaakt. Het FairClimateFund is onderdeel van ontwikkelingsorganisatie ICCO.

Sacha de Boer (1967) is freelance fotograaf en journalist. Sinds 2005 toont zij haar werk op diverse exposities. Het liefst fotografeert zij met bestaand licht. Haar Noordpoolfoto’s verschenen in National Geographic en in het boek Gjoa Haven.

Raymond Rutting (1962) is fotograaf voor de Volkskrant. Zijn foto’s verschenen in gerenommeerde kranten en tijdschriften. In 1997 en 2004 werd hij uitgeroepen tot Fotojournalist van het Jaar. In 2005 verscheen een overzicht van zijn werk, The Art of News; in 2007 gevolgd door Oog op Afrika.

Tegenpool - Sacha de Boer/Raymond Rutting
Pagina's:
Prijs: € 18,95
Uitgever: Atlas
ISBN: 9789045019178

BESTEL DIT BOEK:

Ingezonden mededeling
| 30-01-2011
lifestyle