Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

PhaseOne Achromatic+ zwartwitachterwand

PhaseOne brengt een middenformaat achterwand op de markt, die speciaal is ontwikkeld voor zwartwitfotografie.

Het maken van een zwartwitachtwerwand is niet moeilijk. Door het Bayerfilter voor de sensor weg te laten, wordt elke pixel alleen gebruikt voor het registreren van helderheden, er worden geen interpolaties toegepast om kleuren te herleiden. Dat levert ook nog eens een extra hoge detaillering op.

Wetenschap

Nu is een achterwand in z'n pure, ongefilterde vorm ook flink gevoelig voor golflengten buiten het zichtbare spectrum: ultraviolet en infrarood. Je krijgt dan een spectaculaire werking die door tal van landschapsfotografen hoog wordt gewaardeerd.

Blauw van de lucht wordt bijna zwart, groen van gewas en gebladerte wordt wit: het effect dat je 'analoog' kreeg door het gebruik van infrarood-zwartwitfilm.

Door filters voor het objectief te plaatsen kun je bepalen welke golflengten er naar de sensor worden doorgelaten. Wetenschappers willen die mogelijkheid maar al te graag hebben.

Zo kun je bijvoorbeeld een filter voor het objectief plaatsen dat alleen infrarood naar de sensor doorlaat.

Sensors van gewone digitale camera's zijn standaard voorzien van een filter dat infrarood vergaand weert, en daardoor zijn ze nauwelijks geschikt voor infraroodfotografie.

Met of zonder filter

Grappig is dat de achterwand standaard wordt geleverd met een ultraviolet- en infraroodwerend filter voor de sensor gemonteerd, waarmee hij alleen geschikt is voor gewone zwartwitfotografie.

Wil je de uitvoering zonder filter, die veel interessanter is, dan moet je dat er bij de bestelling speciaal bij vermelden.

Heb je de Achromatic+ in deze speciale ongefilterde uitvoering, en wil je alleen het zichtbare spectrum fotograferen, dan schroef je het speciale TG1 filter (weert ultraviolet en infrarood) van PhaseOne op je objectief.

De PhaseOne Achromatic+ is leverbaar voor de Mamiya 645 AFD, PhaseOne 645DF, Contax 645, Hasselblad V systeem en Hasselblad H1 en H2. Het sensorformaat is 49,1 x 36,8 mm, de resolutie is 39 megapixels. Het ISO-bereik loopt van 50 tot 800.

Info: www.phaseone.com.

L. Polder
| 20-01-2011
Boeken algemeen