Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Foto-expositie in Stedelijk Museum Den Bosch

Twee kunstenaars, twee vrouwen, twee eigen werelden. Beiden fotograferen en ensceneren de werkelijkheid waarin ze leven. Ellen Kooi werkt echter alleen bij dag en Astrid Kruse Jensen werkt juist bij nacht. In een poetische tentoonstelling gaan ze een persoonlijke uitwisseling aan; in de schemering spiegelen ze zich aan elkaar.

In het werk van Ellen Kooi fungeren Nederlandse landschappen als locaties voor dubbelzinnige en onverklaarbare gebeurtenissen. Ze ensceneert een beeld tot aan het kleinste detail en in de uiterste perfectie.

foto: © Ellen Kooi
Borssele - Rode jurk, 2007, 100 x 152 cm

Delen van straten of andere locaties worden tot complete filmsets omgebouwd, inclusief modellen, lichtinstallaties, camera’s, rekwisieten en draaiboeken. Ook het resultaat heeft iets filmisch, als een moment uit een spannende of ontroerende scène.

De Deense Astrid Kruse Jensen regisseert haar foto’s eveneens, maar gaat meer uit van situaties en omstandigheden zoals zij die ter plekke aantreft. Haar lange sluitertijden geven haar foto’s een hoge kleurverzadiging die de beelden een intense kwaliteit geeft.

Haar werk gaat over zaken als imaginaire werkelijkheden, onbepaalde ruimtes en de werking van het geheugen.

Kunnen in de foto’s van Ellen Kooi meerdere personen voorkomen, in het werk van Kruse Jensen figureert meestal een jonge vrouw alleen – vaak in het rood. Ook hier gaat het om de onbenoembare zone tussen het vertrouwde en het vreemde, in een verhalende setting van een hoogstpersoonlijke wereld.

foto: © Astrid Kruse Jensen
Kasse, 65 x 80 cm

Overeenkomsten en verschillen maken dit een spannende fotografietentoonstelling met veel kijkgenot. De titel On the other side of twilight verwijst naar het ‘tussengebied’ waar beide kunstenaars voortdurend naar op zoek zijn, een gebied waar nooit iets vast staat en veel open blijft. Het is aan de toeschouwer om het verhaal af te maken.

Astrid Kruse Jensen (Denemarken, 1975) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Glasgow School of Art. Zij woont in Kopenhagen en combineert haar werk in Denemarken met werkperioden in het buitenland, op dit moment in Zweden en IJsland, waar ze aan nieuwe fotoseries werkt.

Ellen Kooi (Leeuwarden, 1962) studeerde aan Academie Minerva in Groningen en de Rijksacademie in Amsterdam. Zij woont en werkt in Haarlem. Haar werk is te zien in vele groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland (o.a. vanaf 26 februari 2011 in Museum Het Valkhof, Nijmegen).

On the other side of twilight
Van 22 januari t/m 10 april 2011
Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch
www.sm-s.nl

De opening vindt plaats op zaterdag 22 januari van 16 tot 18 uur.

Ingezonden mededeling
| 19-01-2011
lifestyle