Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Genomineerde foto's Zilveren Camera bekend

Bijna 10.000 foto's zijn ingezonden om in aanmerking te komen voor de prestigieuze Zilveren Camera 2010 die op 23 januari vanaf 16.00 uur wordt uitgereikt in het Fotomuseum Den Haag.

Deze 10.000 foto's zijn vervolgens afkomstig van 444 personen die meedingen naar de prijs voor dé persfoto van het jaar. Bijna 70 inzenders meer dan vorig jaar. Opvallend is de stijging van het aantal ingezonden series: 957 (tegen 858 vorig jaar).

Onder de 42 nominaties in de acht verschillende categorieën zien we winnaars uit eerdere edities van de prijs terug, als Pim Ras (drie nominaties), Jan Banning, Joost van den Broek, Jeroen Oerlemans, Raymond Rutting, Robin Utrecht, Dirk-Jan Visser en Koen van Weel (ieder twee nominaties).

Maar ook nieuwe namen als die van Rahi Rezvani, Linelle Deunk en Cynthia Boll. De tentoonstelling met de genomineerde en winnende foto's in de verschillende categorieën is te zien van 22 januari t/m 27 februari in het Fotomuseum Den Haag.

foto: © Koen van Weel

Een van de genomineerde foto's van reportagefotograaf Koen van Weel, die onder andere genomineerd is voor de categorie Binnenlands nieuws: Een demonstratie tegen het kraakverbod in Amsterdam loopt uit op rellen tussen de politie en krakers. Senatoren hadden bepaald dat die van ‘andermans spullen’ moesten afblijven.

De Nationale Portretprijs is een samenwerking tussen het Nationaal Historisch Museum en de Zilveren Camera. Deze prijs is naast de prijs voor de beste nieuwsfoto en het beste fotoverhaal van het jaar- toegevoegd als derde pijler aan deze jaarlijkse wedstrijd voor Nederlandse fotojournalisten. Deze portretten dingen mee naar een plaats in de Nationale Portrettengalerij van het Nationaal Historisch Museum.

De Zilveren Camera is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van fotojournalisten (NVF). De eerste Zilveren Camera is uitgereikt in 1949.

Kijk voor meer genomineerden per categorie op www.zilverencamera.nl.

Redactie
| 12-01-2011
lifestyle