Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Supplies

Delkin cd's, dvd's en Blu-ray tot 300 jaar houdbaar

Delkin levert opneembare cd's, dvd's en Blu-ray disks waarmee opgeslagen beelden zeer lang goed blijven. Tot wel 300 jaar.

Eerste vraag is natuurlijk: 300 jaar houdbaar, hoe weten ze dat? Dat gaat met proeven waarin de bewaaromstandigheden zodanig zijn verslechterd, dat je er een effect van vele jaren normale opslag mee kunt simuleren.

Delkin adviseert voor normale opslag een temperatuur tussen de 5 en 30 graden, bij een luchtvochtigheid van maximaal 60%. Getest wordt bij 85% luchtvochtigheid en 80 graden Celsius. De afgeleide waarden voor normale bewaaromstandigheden worden bepaald op basis van thermodynamische wetmatigheden.

Goud

De duurzaamheid is te danken aan verschillende eigenschappen: voor de lichtreflecterende laag wordt goud gebruikt, waardoor deze laag slechts langzaam oxideert, aldus Delkin.

De kleurstof waarin de gaatjes worden gebrand is phthalocyanine. Dat reageert sneller op de laser van de diskwriter dan de gebruikelijke kleurstoffen; de gaatjes worden daardoor scherper begrensd. Het resultaat is dat de opgeslagen informatie minder snel onleesbaar wordt. Phthalocyanine is ook veel minder gevoelig voor hitte, vochtigheid en licht.

De houdbaarheid van optische schrijven staat in relatie tot de foutcorrectie die wordt toegepast. Pas als er zoveel fouten optreden dat de foutcorrectie er geen chocola meer van kan maken, spreken we van onleesbaar.

Licht

De goudlaag is afgeschermd door een laklaag, die bladderen voorkomt. En op die laklaag zit weer een kraswerende laag.

Lichtinwerking is ook schadelijk. Schijfjes langdurig in het volle licht laten liggen kan de houdbaarheid sterk bekorten. En hoewel Delkin voor opslag een temperatuurmarge van 5-30 graden opgeeft, is het altijd beter een lage temperatuur na te streven. Koel, droog en donker dus, dat blijft het beste.

Minimaal 100 tot 300 jaar

Optische opslag begint een beetje naar de achtergrond te raken, doordat de magnetische opslag (hard disk) erg betrouwbaar is gebleken (zeker als je er een bij neemt voor extra backup), en bovendien erg betaalbaar. Maar als je nu ziet dat een Blu-ray minstens 200 jaar goed blijft, dan is dat toch wel weer erg interessant! Veilige, duurzame en betaalbare opslag, kortom.

Delkin levert cd's met een archiefhoudbaarheid van minstens 300 jaar, dvd's die 100 jaar goed blijven, en de Blu-ray komt op 200 jaar.

Op een Blu-ray schijf kan maximaal 25GB op (net zoveel als 5 dvd's en 33 cd's). Opslag van 25 GB duurt 23 minuten. Ik zou er zeker een kort filmpje opzetten met een videoboodschap: ik ben die-en-die, uit het jaar zo-en-zo...

De Delkin opslagproducten zijn leverbaar in onze webshop.

L. Polder
| 29-12-2010
Boeken algemeen