Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Somberste foto van de 20ste eeuw ter veiling

Een foto van Jackie Kennedy, gemaakt slechts enkele uren na de moord op haar echtgenoot John F. Kennedy, zal volgende maand (9 december) door het New Yorkse veilinghuis Bonham te koop worden aangeboden.

Veilingmeesters omschrijven het beeld als één van de beroemdste en tegelijk somberste foto's van de 20e eeuw.

foto: Cecil Stoughton
Image courtesy Bonhams, New York

Te zien is de Amerikaanse vicepresident Lyndon B. Johnson, die zijn rechterhand omhoog houdt terwijl hij aan boord van de Air Force One, het presidentiële vliegtuig, wordt beëdigd als de 36ste president van de Verenigde Staten.

Marilyn Monroe met John en Robert Kennedy

Naast hem staat een geschokt en rouwende Jackie Kennedy in de met bloed bevlekte jurk die ze droeg toen ze haar stervende man in haar armen wiegde. Maker van de foto, ondertekend door president Johnson, is Cecil Stoughton, hoffotograaf van het Witte Huis.

Een andere, iconische foto die dezelfde dag de verkoop in gaat, is die van de Amerikaanse actrice Marilyn Monroe met John Kennedy en diens broer Robert op zaterdag 19 mei 1962 tijdens een fondswerving van de democratische partij.

Het pikante tafereel (de foto werd ooit aangetroffen in een enveloppe waarop geschreven 'gevoelig materiaal’) werd genomen enkele momenten nadat Monroe het lied Happy Birthday, Mr President had gezongen in Madison Square Gardens.

De foto’s, die een licht werpen op presidentiële jaren van JFK, gaan naar verwachting meer dan 200.000 dollars opleveren.

Cees Visser
| 30-11-2010
Boeken algemeen