Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Fotograaf Aernout Overbeeke exposeert

Galerie Eduard Planting presenteert vrij werk van de internationaal bekende fotograaf Aernout Overbeeke. De expositie ‘Ndoto – Tanzania Dream’ focust op een aantal reizen die Overbeeke heeft ondernomen naar het Afrikaanse land. Op geheel eigen wijze heeft hij het overweldigende, zinderende landschap en het dagelijks leven van de Masaï vastgelegd.

De Afrikaanse natuur is bij Overbeeke ronduit prachtig en baadt in onvoorstelbaar mooi licht. Er gaat een oerkracht van uit die tijdloos is. Een oude Masai krijger die de wolken lijkt te beheersen, twee mannen onder een zwoele lucht, zebra’s bij hun drinkplaats.

Momentopnamen van een - soms letterlijk - schitterend continent. Ontroerende foto’s die een cultuur vastleggen die langzaam maar onherroepelijk haar eigen identiteit verliest.

foto: Aernout Overbeeke - Courtesy Eduard Planting Fine Art Photographs
Ndoto #25

Aernout Overbeeke trok enige tijd met een groep Masaï op en hij schonk hen drie geiten, die werden geslacht. Hij wilde het tafereel aanvankelijk in zwart-wit foto’s vastleggen, maar besloot de serie in kleur te maken toen hem de rode kleding van de Masaï opviel in combinatie met het bloed van de geiten. Dit resulteerde in een indrukwekkend beeld van het leven van dit trotse nomadenvolk.

De fotoafdrukken voor Ndoto – Tanzania Dream zijn door Overbeeke zelf gemaakt op barietpapier met gebruik van lith-ontwikkelaar. Het resultaat is een zeer contrastrijk beeld.

Door het papier een voorbelichting te geven, ontstaat een heel mooie grijsschaal. De belichtingstijden variëren. Het is een volledig te sturen proces, waarbij Overbeeke de baas van de materie blijft. Zoals hij alles tot in de perfectie onder controle houdt.

foto: Aernout Overbeeke - Courtesy Eduard Planting Fine Art Photographs
Masai

Aernout Overbeeke (Utrecht, 1951) is al enkele decennia lang een succesvol mode- en reclamefotograaf, in binnen- en buitenland. Hij heeft voor talrijke, toonaangevende bureaus en tijdschriften gewerkt.

Mede geïnspireerd door de Amerikaanse fotograaf Irving Penn, leeft Overbeeke zich echter vooral uit in zijn vrij werk. Daarin spelen zowel landschappen als mensen een hoofdrol. Zijn werk is veelvuldig bekroond met prestigieuze prijzen.

De expositie Ndoto – Tanzania Dream is te zien in de fotogalerie van Eduard Planting van 13 november 2010 tot en met 8 januari 2011.

Vrijwel tegelijkertijd vindt in het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen ook een tentoonstelling plaats met het werk van Aernout Overbeeke.

Daarnaast wordt op de kunstbeurs PAN Amsterdam (21 - 28 november 2010) een selectie van foto’s getoond in de stand van Eduard Planting.

Ingezonden mededeling
| 11-11-2010
Boeken algemeen