Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Kodak Truesense 29 MP fullframe sensor

Kodak heeft een complete lijn aan beeldsensors met 5,5 micro pixels, onder de naam Truesense. Ze zijn in allerlei maten en uitvoeringen leverbaar, te beginnen bij 1 miljoen pixels. Onlangs kwam daar een fullframe exemplaar bij, de KAI-29050, met 29 miljoen pixels.

De nieuwe 29MP full frame sensor van Kodak

De sensor maakt niet gebruik van het gebruikelijke Bayer patroon voor kleurregistratie: Kodak past extra pixels toe die panchromatisch zijn, gevoelig voor alle kleuren. Die dragen bij tot de hoge gevoeligheid: 2 tot 4x zo gevoelig als bij een normaal Bayer-patroon.

Door de 'plug and play' constructie kunnen fabrikanten hem in korte tijd in een cameraconcept implementeren. De sensor heeft een ingebouwde elektronische sluiter, een mechanische sluiter is niet nodig. Maximale opnamefrequentie is vier beelden per seconde.

Beeldsensors van Kodak worden toegepast in de Leica M9 en in diverse middenformaatcamera's en -achterwanden. Midden 2011 is de sensor productierijp. Kodak stelt inmiddels prototypen ter beschikking aan geïnteresseerde fabrikanten.

L. Polder
| 09-11-2010
Boeken algemeen