Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Supplies

Impossible Push SX70 materiaal

Impossible, uit de as van Polaroid herrezen, blijft nieuwe materialen ontwikkelen voor het oude, unieke, en zeer speciale SX70 systeem van Polaroid. Nu brengen ze het enigszins maffe Push materiaal uit.

Impossible Push SX70

Nog even het geheugen opfrissen. De SX70 van Polaroid is een raar soort middenformaat reflexcamera die je plat kunt opvouwen tot de grootte van een paperback. Na de opname komt de foto er aan de voorkant uit, en hij ontwikkelt zich in je hand.

Het opnamemateriaal is een geseald fotochemisch pakketje, met aan de voorkant een zakje met ontwikkelpasta. Dat wordt bij het verlaten van de camera tussen twee metalen walsjes opengedrukt, waarna de pasta tussen de chemische lagen wordt verspreid. In 10 minuten is het beeld ver gevorderd, maar na 24 uur pas egaal uitontwikkeld.

Uniek

Het bijzondere is en blijft het feit dat elke foto uniek is. Je hebt geen negatief, geen digitaal bestand. Je heb alleen die ene voltooide foto. Dit alleen al prikkelde menig kunstenaar.

Het nieuwste materiaal dat Impossible uitbrengt heet Push. Het levert stevige kleuren, vooral als je de belichtingscorrectie van de camera helemaal op overbelichting zet. Juist dan komen de relatief krachtige kleuren maximaal tot ontplooiing.

Bijzonder is dat het materiaal niet stabiel is: de beeldlaag blijft doorwerken, waardoor het beeld steeds verder naar blauw verkleurt. Tenzij...

Peelen

Ja, tenzij je het materiaal gaat peelen. Met behulp van een scherp mesje sloop je het fotopakketje en maak je de beelddragende laag eruit los. Om het vervolgens bijvoorbeeld op ander papier over te brengen.

Ook dit is een techniek die menig kunstenaar vroeger aansprak, en de mensen van Impossible brengen die optie dan ook nadrukkelijk naar voren.

Als je kwaad wilt denken zou je zeggen dat er een complete productierun is mislukt en dat ze er een plausibele draai aan hebben gegeven. Maar nee, dit is echt een serieus product.

De producenten spreken over een gelimiteerde, eenmalige oplage van 100.000 cassettes à 8 opnamen. Dus wees snel... De camera, de SX70, is op het moment niet leverbaar. Maar soms zie je ze nog op een rommelmarkt of in een kringloopwinkel. Soms voor een paar euro...

Dit product is nu te koop in onze webshop

L. Polder
| 05-11-2010
lifestyle