Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Canadese fotografen bij Torch Gallery

Carlos en Jason Sanchez

Beklemmende foto's van twee Canadese fotografen zijn te zien aan de Lauriergracht 94 in Amsterdam. De gebroeders Sanchez maken gebruik van hoogwaardige productie en nauwgezette enscenering om te komen tot verontrustende foto's van een lugubere realiteit.

Door te werken op grote schaal maken zij de menselijke emoties die ten grondslag liggen aan verhalen in de sensatiepers weer voelbaar en confronterend. Slim gebruik van cinematografische technieken stelt ze in staat onderwerpen als haat, geweld en angst te vatten in een zeer directe beeldtaal.

foto: Carlos en Jason Sanchez
The Everyday

Waar schreeuwende krantenkoppen vechten om aandacht, maar enkel aanzetten tot apathie, trachten Carlos en Jason hun publiek op een intelligente wijze te beroeren.

Van Hitlerjugend tot een portret van een veroordeeld moordenaar; de Sanchez broers gaan geen onderwerp uit de weg. Sterker nog, veelal gaan zij op een zeer persoonlijke en inlevende wijze om met gruwelijke gebeurtenissen.

De werken houden beeldend de middenweg tussen theater en reportage door hun realistische onderwerpkeuze en sterk geposeerde composities. Zo is onder de titel The everyday (2009) een zware explosie in een woonwijk te zien, waarbij een grote stofwolk vier passanten de stuipen op het lijf jaagt.

foto: Carlos en Jason Sanchez
To Control

Aan de poses, compositie en het ontbreken van een nummerbord op een auto in de straat is duidelijk te zien dat dit beeld in scène is gezet. Toch ontkomt men niet aan de conclusie dat dergelijke doodsangsten voor veel mensen daadwerkelijk deel van het dagelijks leven zijn. Door het geheel te plaatsen in een westerse setting zonder duidelijke locatie, komt deze reële angst erg dichtbij.

Maar niet alleen geweld en beangstigende haat staan centraal in hun werk. Ook gevoelens van eenzaamheid en verlies worden op doortastende wijze benaderd.

In één beeld weten de Sanchez brothers meerdere
meeslepende verhalen te vertellen

Scènes van dood, uitzichtloze armoede en ziekte worden voorzien van een ambigue tragiek die de oplettende toeschouwer steeds verder haar vele interpretaties toont.

In Last Embrace (2009) ligt een ouder echtpaar met gesloten ogen in elkaars armen op de bank. Naast hen staat een grote zuurstoffles waaraan zij beiden verbonden zitten met slangetjes naar neus en oren. Of ze slapen of zijn overleden blijft echter onduidelijk. In één beeld weten de Sanchez brothers meerdere meeslepende verhalen te vertellen.

foto: Carlos en Jason Sanchez
Last Embrace

Carlos en Jason Sanchez
16 oktober 2010 t/m 20 november 2010
TORCH Gallery, Lauriergracht 94, 1016 RN Amsterdam
www.torchgallery.com

Ingezonden mededeling
| 16-10-2010
Boeken algemeen