Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Close up

Olympus focust op Micro Four Thirds

Na de net geïntroduceerde E-5 komen er geen nieuwe Four Thirds reflexen meer. Olympus zet alle ontwikkelingskracht op het Micro Four Thirds systeem en kijkt daarbij ook naar de high end gebruiker, zo legde Olympus topman Terada ons uit.

Op Photokina 2008 toonde Toshiyuki Terada, Manager SLR Product Planning, ons de mockup van wat uiteindelijk de Olympus Pen zou worden. Twee jaar later is het systeem een feit en komen steeds meer fabrikanten met spiegelloze concepten.

Toshiyuki Terada met de laatste Olympus Four Thirds reflex, de E-5.

Marketingvoorspellingen geven aan dat de spiegelloze systeemcamera in 2013 in aantallen de reflexcamera zal passeren. Op Photokina 2010 spraken we Terada opnieuw.

Klopt het dat Olympus de ontwikkeling van het reflexsysteem stopt?

Het spiegelloze cameraconcept heeft de toekomst. Het duurt niet lang meer voordat dit cameratype beter zal worden verkocht dan de reflex. Wij willen in deze nieuwe markt een leidende rol blijven spelen.

Maar het Four Thirds systeem blijft voorlopig bestaan. We houden de E-5 als enige reflexcamera in het programma, zodat we onze high end gebruikers kunnen blijven bedienen. Objectieven en accessoires blijven in het programma en worden ook gewoon nog geproduceerd.

Kunnen we ook high end Micro Four Thirds camera's verwachten?

Zeker. Wij weten zeker dat we een Micro Four Thirds camera met de prestaties van de E-5 kunnen realiseren. En op zo'n camera kunnen alle bestaande Four Thirds objectieven gewoon worden gebruikt. Olympus gaat een complete line-up realiseren.

Ook de prismazoeker hebben we niet meer nodig,
als je ziet wat er met lcd-zoekers te bereiken is en welke voordelen ze bieden

Zegt u hiermee eigenlijk niet dat het huidige reflexprincipe met de mechanische spiegel achterhaald is?

Feitelijk wel. Nu al is contrastdetectie-autofocus van onze Pen camera's net zo snel als de fasedetectie-autofocus van de instapniveau-reflexcamera. En er is nog heel veel winst te halen.

Ook de prismazoeker hebben we niet meer nodig, als je ziet wat er met lcd-zoekers te bereiken is en welke voordelen ze bieden.

Olympus Pen EL-1 met de pas geïntroduceerde 75-300 mm, die door cropfactor van 2x werkt als een 150-600 mm.
Wat denkt u van toepassingen met vaste, halftransparante spiegels?

We wijzen het niet principieel af, maar Olympus wil zich concentreren op twee voornaamste eigenschappen: hoge beeldkwaliteit in combinatie met compacte camera's. Het is goed mogelijk dat we fasedetectie-autofocus kunnen gaan toepassen zonder een separate AF-sensor in combinatie met een halftransparante spiegel.

Contrast-AF zal nog sneller worden, maar er zijn ook andere ontwikkelingen mogelijk. Kijk maar wat Fujifilm doet met de F300 EXR, waarbij in de beeldsensor fasedetectiepixels zijn ingebouwd. Er is erg veel mogelijk, er zijn er veel uitdagingen voor de nabije toekomst.

Alle merken komen nu met spiegelloze concepten, welke plaats heeft Olympus in deze nieuwe markt?

Zeker als mensen een groot zoombereik verlangen, zullen ze zien dat het Olympus concept wezenlijk compacter en lichter uitpakt. En verder bieden wij als enige beeldstabilisatie in de body, dat is voor alle gebruikers een uitermate belangrijk voordeel. Wij zullen vernieuwend blijven en steeds opnieuw laten zien dat compactheid en hoge beeldkwaliteit samengaan.

L. Polder
| 11-10-2010
lifestyle