Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Pentax 645D: november, 11.000 euro

Het was absoluut ongeloofwaardig dat de Pentax 645D digitale middenformaatreflex alleen in Japan op de markt zou komen en zo zal het dan ook niet gaan. Het beest komt in november op de Europese markt en gaat € 11.000,- kosten.

Pentax 645D

De prijs is dus hoger dan aanvankelijk werd geraamd op basis van de eerste introductie, maar voor de middenformaatmarkt is het nog steeds laag: € 11.000,- incl. standaardobjectief (en incl. BTW, het is goed dat er voor een vakcamera even voor de zekerheid bij te zeggen).

Heel veel functies van de Pentax K-7/K-5 vind je in de 645D terug, waaronder de handige Hype Manual stand. Bijzonder: twee statiefaansluitingen, zodat hij zowel in horizontale als in verticale stand optimaal op de statiefkop staat.

De zoeker is, maar dat geldt voor alle middenformaat reflexen, een droom. Zo royaal en gedetailleerd, dat laat je eigenlijk niet meer los. De scherpstelling verloopt relatief traag en ook de spiegelbeweging neemt z'n tijd. Voor een groot deel is dat simpelweg aan dit grote formaat te wijten.

Daar staat tegenover: een 1,7x groter formaat dan fullframe 24 x 36 mm: de Kodak sensor meet 44 x 33 mm en levert 40 miljoen pixels. Er zijn twee SD-sleuven aanwezig, die tegelijk beschreven kunnen worden: bijvoorbeeld RAW op de ene en JPEG op de andere, maar je kunt bijvoorbeeld ook de tweede kaart als automatische backup gebruiken.

Verder: antidust-systeem, 11 punts AF, prismazoeker met 98% dekking en afdichting tegen vocht en stof.

Info: www.pentaximaging.com.

L. Polder
| 27-09-2010
Boeken algemeen