Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Samsung NX100: eerste indruk

De Samsung NX10 en de ervan afgeleide NX5 zijn meer dan een verkenning. Samsung gaat heel serieus de markt van de spiegelloze systeemcamera's in. De extra compacte NX100 onderstreept dat.

Samsung NX100

De NX100 is flink wat compacter dan de NX10 en NX5, door het weglaten van de zoeker en ingebouwde flitser. Verder werd de rechterzijde van de camera korter, de handgreep minder geprononceerd: het is een geheel nieuw ontwerp, dat er overigens heel goed uitziet.

De goed presterende 14,6 MP CMOS beeldsensor zit ook in dit nieuwe model. De bovenste ISO-grens werd daarbij verhoogd tot 6400 (was 3200); een nieuwe interne constructie zorgt ervoor dat de beeldsensor minder heet wordt, wat het ruisniveau lager houdt. Achterop zit een briljant 3 inch Amoled-scherm.

20-50 en 20 mm

De compactheid van de camera wordt versterkt door het nieuwe 20-50 mm zoom standaardobjectief. Dat is net als de standaardzoom van de Olympus Pen camera's inschuifbaar om het zo plat mogelijk te maken.

Zinvol, want het is duidelijk compacter dan het 18-55 mm objectief van de NX10/5. Daar ruilt hij wel iets belangrijks voor in, overigens: beeldstabilisatie. Bij Samsung zit het nooit in de body, dus zit het niet het objectief, dan heb je het ook niet.

Tweede objectief dat werd gelanceerd is een 2,8/20 mm pancake. Belangrijke aanwinst, want de bestaande pancake is een 2/30 mm, door menigeen niet groothoekig genoeg bevonden om als algemeen snapshot-objectief te dienen.

Samsung gaat trouwens zo'n vier tot vijf nieuwe NX objectieven per half jaar uitbrengen! Een 18-200 en een macro zijn nu het eerste aan de beurt.

iFunction

De nieuwe standaardzoom heeft een extra instelring, die voor de camerabediening wordt gebruikt, bijvoorbeeld om snel belichtingscorrectie, witbalans of ISO te regelen. Samsung noemt dit het i-Function principe. Met een knopje op het objectief kun je snel selecteren welke instelling je met die ring wilt regelen.

Voor de NX10/5 komt een firmware-upgrade, zodat objectieven met deze extra ring ook daarop in volle glorie te gebruiken zijn. Op de camera kan een flitser worden geschoven, maar er is ook een GPS-unit en een lcd-zoeker (de relatief eenvoudige lcd-zoeker van de NX5 zit erin).

L. Polder
| 14-09-2010
lifestyle