Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Pentax K-r bouwt voort op K-x

De Pentax K-x is erg goed ontvangen, maar er waren een paar kleine kritiekpuntjes. In de K-r zijn ze dan ook weggewerkt.

Pentax K-r

De K-x is in z'n klasse een van de aantrekkelijkste camera's. Zeer compleet, vol speelse/creatieve opties, live view en HD filmen, doordachte instelmogelijkheden en 12 MP CMOS die erg mooie prestaties aan de dag legt. Grootste minpunt: geen enkele aanduiding voor de meetveldjes van de autofocus-sensor. Dat is in de K-r nu helemaal in orde.

En de batterijvoeding bleef een punt van discussie: vier penlights (AA), al dan niet oplaadbaar. Er waren mensen die de camera er speciaal om kochten (hij is de enige reflex met penlights); loop je in drie dagen de Hardangervidda over, dan kom je geen stopcontact tegen, en met de Energizer lithium eenmalige batterijen kom je volgens het boekje tot 1900 opnamen.

Anderen hadden toch liever een oplaadbaar lithiumblok gezien. In de K-r kan allebei! Echt, niemand kan zeggen dat Pentax niet slim bezig is!

6 bps

En passant kwamen er ook nog wat extra vernieuwingen: het lcd-scherm ging van 2,7 naar 3 inch. Het is dat mooie, heldere gedetailleerde scherm met 920.000 beeldpunten dat we van veel andere camera's kennen. De topsnelheid ging van 4,7 naar 6 bps, de hoogste ISO-waarde ging met één stop omhoog naar 25.800.

smc PENTAX DA L 35mm F2.4 AL

De Auto HDR functie werd verbeterd en er is een Night Shot HDR functie toegevoegd. De nieuwe infrarood overdrachtsfunctie maakt het mogelijk om met andere K-r gebruikers elkaars opnamen te vergelijken. Ook werd een AF-hulplicht toevoegd, dat overigens uitschakelbaar is.

De K-r heeft een adviesprijs van 669,00 (met 18-55 mm sandaardzoom). Tegelijk met de Kr presenteert Pentax een nieuw vastbrandpunt standaardobjectief, de smc PENTAX DA L 35mm F2.4 AL, adviesprijs ca. € 179,-.

Info: www.pentaximaging.com.

L. Polder
| 09-09-2010
lifestyle