Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

De favoriete foto van...

Portretfotograaf Hellen van Meene

foto: Hellen van Meene

'Dit is Gabourey Sidibe, een Oscargenomineerde actrice (voor haar rol in Precious – red.). Ik heb haar in januari 2010 gefotografeerd in Los Angeles. De foto maakt onderdeel uit van een serie voor New York Times over vijf (jonge) actrices die zijn doorgebroken in de filmindustrie.

Ik had een locatiescout de opdracht gegeven om op zoek te gaan naar een oud huis met een afgeleefde sfeer. Ik kreeg vijf keuzes. Dit huis koos ik vanwege de oude sfeer enzovoorts. De stylist ben ik dan zelf. Alles in het pand is authentiek en dat is bijzonder.

De foto vind ik weer bijzonder omdat Gabourey het aandurfde mij volledig vrij te laten en zich zonder make-up en opsmuk door mij te laten fotograferen. In de acteurswereld is dat hoogst uitzonderlijk. Ik heb haar uitgedaagd en gezegd dat ze het moet zien als een rol. Dus net als in de film. Je geeft je over en de - in dit geval - fotograaf begeleidt je. Een portret van iemand nemen gaat weliswaar over diegene die gefotografeerd wordt, maar het ligt aan de fotograaf hóé je iemand portretteert. Het kan heel goed zijn dat je elke keer anders bent. Zo heb ik het haar ongeveer verteld, dat ik een kant laat zien die weer anders kan zijn. Toevallig heeft ook Inez van Lamsweerde haar onlangs gefotografeerd en daar is Gabourey weer anders. Daar heeft ze duivelsoortjes op en is ze opgemaakt.

Hoe het voor mij als Europese fotograaf is om in de glamourwereld van Los Angeles en Hollywood te werken? Heftig, maar een uitdaging!'


Naam: Hellen van Meene (1972)
Woonplaats: Heiloo
Info: www. hellenvanmeene.com

Lees ook: Big Shots, Hellen van Meene.

Cees Visser
| 08-09-2010
lifestyle