Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nikon Coolpix P7000 met 28-200 mm zoom

De nieuwe top-Coolpix heeft veel te bieden. Ideale compact voor wie normaal met een reflex werkt? Dat zou heel goed kunnen!

foto: Nikon Coolpix P7000

Reflexgebruikers zijn gesteld op maximale controle. Kijk naar de P7000 en je ziet draaiknoppen voor alles waar je direct toegang toe zou willen hebben. Maximale controle betekent ook dat je altijd goed kunt zien wat je fotografeert.

Vandaar de aanwezigheid van een optische doorkijkzoeker, tegenwoordig in compactland erg zeldzaam. Die zoeker is in dit geval een kunststukje, want de P7000 heeft een 28-200 mm (eq.) zoomobjectief: zie maar eens optische doorkijkzoeker met een 7x zoomfactor te maken die in een compactcamera past. Het is Nikon gelukt.

De voor- en achterkant van de zoeker zitten niet recht achter elkaar zitten, het is een knap stukje optisch design geworden, met een opgevouwen stralengang. Hoe dan ook, hij heeft een zoeker, en dat is belangrijk, het is iets dat bij de keuze voor de Canon PowerShot G11 bijna altijd zwaar weegt.

Grijs

Dat objectief heeft een mooi universeel bereik, en de lichtsterkte van 2,8-5,6 is voor dit zoombereik heel knap! Bijzonder: er is een inklapbaar grijsfilter aanwezig. Handig als je bij mooi weer toch wilt proberen de achtergrond een beetje onscherp te houden, of als je graag een lange sluitertijd kiest om beweging te laten zien.

Sensor is een 1/1,7 inch ccd van 10,1 miljoen pixels... ja, net als in de G11 van Canon! Het ISO-bereik loopt van 80 tot 6400. Er zijn veel instelmogelijkheden, waaronder diverse handige bracketingfuncties.

Het i-DDL flitssysteem is geheel compatibel met Nikon Creative Lighting System. En natuurlijk: RAW-mogelijkheden, via NRW+ (COOLPIX RAW).

HD

Video maakt de Coolpix P7000 in HD (720p). Opmerkelijk is de mogelijkheid een externe stereomicrofoon aan te sluiten. Je kunt met dit soort camera's vaak heel mooi filmen, maar het geluid valt doorgaans tegen (veel achtergrondgeluiden bijvoorbeeld, geluid van de scherpstelling of stabilisatie).

Met een klein richtmicrofoontje bijvoorbeeld wordt het al veel beter. De Coolpix P7000 is verder uitgerust met een geheugen voor zoomstanden. Je kunt kiezen voor vaste posities, die je zelf kunt invoeren.

Tot slot: je kunt op het 920.000 punts lcd-scherm een virtuele horizon laten verschijnen, zodat je scheve foto's kunt voorkomen.

Verkoopstart eind september, adviesprijs € 549,-.
Info: www.nikon.nl.

L. Polder
| 08-09-2010
lifestyle