Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Sony vindt reflexcamera opnieuw uit: A33 en A55

Sony SLT-A33, Sony SLT-A55

Door toepassing van een vaste halftransparante spiegel en een lcd-zoeker ontstaan reflexcamera's met nieuwe mogelijkheden. Met de introductie van de Alpha 33 en Alpha 55 begint de digitale reflex aan z'n tweede leven.

Sony A55

Het idee van de niet opklappende, halftransparante spiegel is niet nieuw. Canon bracht in 1960 de Pellix uit, met een vaste spiegel die permanent een deel van het licht omhoog naar de zoeker stuurde en een deel recht door naar de film.

Een van de voordelen was, en ís ook nu, dat je een permanent zoekerbeeld hebt, ook op het moment van de opname zelf: normaal is de zoeker eventjes geblokkeerd door de opgeklapte spiegel.

Tweede voordeel: je verliest geen tijd door op- en neerklappen van de spiegel. Het Pellix principe werd daarom later in professionele high speed Eos reflexcamera's toegepast.

Diezelfde voordelen heb je ook in de Alpha 33 en Alpha 55. De laatste haalt 10 beelden per seconde, en dat is een waarde die tot nu toe alleen haalbaar was voor de top van het professionele camerasegment. De Sony A33 ( met 'slechts' 7 bps) en A55 zijn 'gewone' amateurcamera's.

LCD-zoeker

Nadeel van het Pellix-idee is dat je minder licht in je zoeker krijgt, én minder licht op de foto. Sony lost dat in één klap op door een lcd-zoeker toe te passen. Die geeft in principe altijd een optimaal helder beeld. En het feit dat er wat minder licht naar de film gaat is gezien de moderne sensortechniek ook niet zo'n drama.

Sony kwam heel terecht tot de conclusie dat het klapspiegelprincipe niet meer noodzakelijk is. En we kunnen er zonder meer vanuit gaan dat dit nieuwe concept de toekomst heeft.

Sony A33

Een lcd-zoeker heeft veel voordelen. Hij geeft altijd een goede preview van hoe de foto gaat worden. Denk aan belichting, contrast, witbalans, maar denk er ook eens hoe fijn het is als je zwart-witfoto's ook werkelijk op basis van zwart-wit zoekerbeeld kunt maken.

En: je kunt je scherptediepte beoordelen zonder dat het beeld donkerder wordt. De zoeker geeft ook nog eens precies weer wat er op de foto komt: zo'n 100 % zoekerdekking heb je normaal alleen bij professionele topmodellen.

Filmopties

Sony had nog geen filmende reflexcamera's, maar maakt dat met de A33 en A55 in één keer meer dan goed. De nieuwe technologie maakt het namelijk mogelijk full HD filmopnamen te maken met gebruik van een snelle, permanente autofocus.

Tot nu maakten filmende reflexcamera's gebruik van contrastscherpstelling op basis van het live view beeld: vaak traag en onzeker. Maar de A55 en A33 maken bij filmen gebruik van het AF-systeem dat ook voor fotograferen wordt gebruikt: een nieuwe, extra snelle sensormodue met 15 AF-sensors, waaronder 3 kruissensors.

Exmor

Beeldsensor van de A55 is een Exmor sensor van 16 miljoen pixels, de A33 heeft een Exmor sensor met 14 miljoen pixels, vermoedelijk die van de Nex camera's. Exmor staat voor de extra gevoelige sensors met 'back illuminated' technologie, waarbij de lichtgevoelige elementjes en de geleider niet aan de zelfde kant van de sensor, maar aan weerszijden. Daardoor kunnen de pixeltjes iets groter zijn en dus meer licht opvangen.

De gevoelige, maar ook snelle CMOS sensors maken de weg vrij voor geavanceerde technieken als sweep panorama (complete panoramafoto met één zwaaibeweging), Auto HDR en 'handheld twilight' opnamen, waarbij de camera een snelle serie maakt waaruit een relatief ruisvrije schemerfoto wordt samengesteld

De LCD-zoeker heeft 1,15 miljoen pixels. Achterop zit een uitklapbaar 3 inch lcd-scherm met 921.000 beeldpunten.

De halftransparante spiegel leidt ook tot verfijning in de belichtingstechniek. Geen separate lichtmeetsensor meer, maar meting op basis van het livebeeld waarbij de resultaten van 1200 separate meetvelden worden geanalyseerd. De Alpha 55 heeft als extra ook nog een ingebouwde GPS-functionaliteit. De twee nieuwe Alpha's zijn per september leverbaar.

L. Polder
| 24-08-2010
Boeken algemeen