Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Fujifilm Finepix F300EXR: 15x zoom plus hybride AF

Het échte nieuws van deze veelzijdige, redelijk platte zoomcompact zit heel klein weggestopt op de beeldsensor: speciale scherpstelpixels die de autofocus snel en trefzeker maken.

Fujifilm Finepix F300EXR

Zoomcompacts kunnen nog zo aantrekkelijk zijn – wat denk je bijvoorbeeld van de F300EXR met 15x zoom, een cameraatje op jaszakformaat? - maar als je snel een foto wilt maken hollen ze achter de feiten aan. Zeker als je flink hebt ingezoomd verloopt de scherpstelling zoekend en traag.

Dat komt doordat ze vrij primitief scherpstellen, op basis van contrastdetectie. Als de camera onscherpte ziet (laag contrast in fijne details), weet hij wel dat hij z'n scherpstelling moet activeren, maar in feite moet hij gaan zoeken naar de instelling die de meeste scherpte oplevert.

Bij een reflex werkt dat fundamenteel anders. Die heeft speciale scherpstelsensors die contrastpatronen zodanig detecteren dat er direct kan worden vastgesteld hoe er moet worden scherpgesteld. Daardoor kan de scherpstelling snel en trefzeker worden uitgevoerd: recht op z'n doel af. Dit fasedetectiesysteem past Fujifilm nu toe op de sensor van de F300EXR.

Sensorparen

Een klein deel van de pixels op de sensor zijn zodanig gemodificeerd dat ze in paren gaan werken als de sensorelementjes in een fasedetectie-AF-sensor. Ze doen dus niet mee aan de beeldregistratie, maar hun aandeel is zo klein, dat je daar niets van merkt

Deze fasedetectie is alleen werkzaam in het midden van het beeld, en werkt dus als een soort spot-autofocus. Overigens zijn beide scherpstelsystemen tegelijk actief in de F300EXR; de fasedetectie wordt gebruikt als ondersteuning van de contrast-AF. Met als resultaat: sneller en trefzekerder scherpstellen.

EXR

Verder heeft de camera natuurlijk veel in huis: 15x zoom (omgerekend 24-360 mm), met een geavanceerde optische beeldstabilisatie, die niet alleen reageert op korte trillingen, maar ook op wat tragere bewegingen van de camera (belangrijk bij dit zoombereik). Verder natuurlijk het EXR-beeldsensorsysteem, dat naar keuze – al dan niet automatisch – de nadruk legt op dynamisch bereik, op maximale detaillering of op ruisonderdrukking.

Panoramafoto's maakt de camera in één keer (geen foto's meer aan elkaar plakken), en bij lage lichtniveaus stelt hij een ruisarm beeld samen uit een snel gemaakte multi-belichtingsserie.

Leverbaar vanaf begin september 2010, adviesprijs € 329,-.

Meer info op de website van Fujifilm.

L. Polder
| 11-08-2010
Boeken algemeen