Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Close up

Het positiespel WK-fotograaf Soenar Chamid

Sportfotograaf Soenar Chamid verslaat het WK in Zuid Afrika, ook voor hem is het een sport om op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Een kort verslag vanuit 'the place to be' voor de sportfotograaf.

Plekje reserveren

Het perscentrum gaat om 09.00 uur open. Als je dan aankomt blijkt dat er al een groepje fotografen een uurtje stond te wachten. De eerste die binnenkomt kan namelijk van een kaart af zijn plekje op het veld reserveren. Je hebt dan de beste keus. Sommige fotografen geven de voorkeur om zo dicht mogelijk tegen de zijlijn in de buurt van de dug-out te zitten.

foto: Soenar Chamid

Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om zo dicht mogelijk bij het doel te zitten zodat mijn zicht richting doel niet wordt belemmerd door een collega.

Nadat je de bijbehorende kaart in ontvangst hebt genomen duurt het lange wachten. Tijd om even met het thuisfront te skypen en foto's te editen. Een uurtje voor de wedstrijd ga ik naar het veld om de oranje menigte te fotograferen.

Weinig bewegingsruimte

De fotografen zitten op een plastic stoeltje, je hebt weinig bewegingsruimte omdat je buurman ook met zo enorme 400, 500 of 600 mm werkt. Doordat je een aangewezen plek hebt kun je helaas niet meedraaien met de spelers, dus wanneer Nederland de andere kant opspeelt probeer ik met de 500mm + 1,4 converter beelden te schieten op de andere speelhelft. Met de computer op de schoot kun je ondertussen foto's doorsturen naar je klanten en/of database. Voor iedereen is er een internetkabel. Dus dat is prima geregeld.

foto: Soenar Chamid

Voor dit moment zat ik op de goede positie. Met de 70-200 mm heb ik een flinke serie gemaakt, waarbij dit wel het treffendste moment is. Mijn standaard foto-uitrusting heb ik dit keer uitgebreid met oorpluggen. Want het geluid van de vuvuzela kan af en toe oorverdovend zijn!

Soenar Chamid
| 02-07-2010
lifestyle