Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Refurbished Polaroid SX70 in 5 minuten uitverkocht

Impossible, makers van directklaarmateriaal voor Polaroid camera's, herstelt de legendarische SX70 directklaar-klapreflex in ere. Deze absoluut unieke camera, een technologisch hoogstandje, gaat € 299,- kosten. De eerste run van 40 stuks was in 5 minuten uitverkocht, er staan er nog 160 op stapel.

De SX70, gelanceerd in 1972, was een revolutie. Alles aan de camera was opnieuw uitgevonden, niets greep terug op een technische traditie. Zo plat als een paperback, uitgeklapt een reflexcamera waar de foto's aan de voorkant uitrolden. Na enkele minuten was het beeld (kleur) geheel uitontwikkeld. Je gooide niks weg, de foto bleef een gesloten pakketje.

Polaroid SX70

Er zaten tien foto's in een platte cassette. Er zat een zakje met chemicaliënpasta op, dat bij het verlaten van de camera tussen twee walsjes werd opengeperst, waarna het ontwikkelproces op gang kwam. In de uitgeklapte camera zorgde een gecompliceerd systeem van spiegels (waaronder asferische) voor een royaal reflex-zoekerbeeld.

In de cassette met het opnamemateriaal zat een platte Polapulse batterij, waar meestal nog veel stroom in overbleef. Er waren radiootjes in de handel waarin je die lege batterijen kon leegspelen.

De SX70 kreeg later autofocus (op basis van ultrasoon geluid, opnieuw erg origineel). Het model dat Impossible nu uitbrengt is het eerste model, dus je moet zelf scherpstellen. Voor flitsopnamen waren er flashbars (staven met 10 eenmalige flitslampen), maar die zijn er niet meer.

Refurbished

Die camera nu, die legendarische SX70 uit 1978, wordt door Impossible opnieuw uitgebracht. Het zijn refurbished modellen: originele oudjes, maar dan opgeknapt en nagezien, wellicht niet helemaal zonder gebruikssporen. Compleet in nieuwe doos, met twee filmpacks. Oplage voorlopig 200, de eerste pluk van 40 stuks was in vijf minuten verkocht.

Info: the-impossible-project.com.

L. Polder
| 28-06-2010
Boeken algemeen