Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Foto-expositie Cuba in Galerie 't Fotokabinet

Oudste print Ché Guevara van René Burri op foto-expositie Cuba

In de Haagse Galerie ‘t Fotokabinet opent op zondag 4 juli de expositie The Embassy Series: Cuba. De expositie toont vintage foto’s van beroemde Cubaanse fotografen als Alberto Korda (1928-2001), Liborio Noval Barbera (1934), Raúl Corrales (1925-2006), Osvaldo Salas (1914-1992) en Venancio Diaz Maiquez (1916-2003). Daarnaast zijn er ruim honderd moderne foto’s te zien, gemaakt door de Nederlandse fotograaf McLion (1967).

Het absolute hoogtepunt van de collectie is het beroemde portret dat Magnum-fotograaf René Burri in 1963 maakte van Ernesto ‘Ché’ Guevara. In de sterk verweerde afdruk is Cuba op een vreemde wijze samengevat. Zonlicht, luchtvochtigheid en sigarenrook hebben hun sporen nagelaten.

foto: © René Burri, Courtesy: Galerie ’t Fotokabinet
Ché Guevara, 1963

Conservering en restauratie in Cuba voldoen niet aan westerse eisen, waardoor scheuren, krassen en zelfs plamuur duidelijk zichtbaar zijn. Dat alles geeft de afdruk echter een onevenaarbare oorspronkelijkheid waar geen moderne print aan kan tippen.

De inmiddels 78-jarige René Burri signeerde de foto tijdens de opening van zijn overzichtstentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam. Natuurlijk bezit hij het negatief waarvan hij nieuwe afdrukken maakt voor musea en verkoop in galeries wereldwijd.

Maar vintage afdrukken zijn ook voor hem een zeldzaamheid. Deze print uit 1963 - het jaar van opname - is, voor zover de galeriehouder als Burri bekend, het oudste bestaande exemplaar van dit iconische beeld.

Ook bijzonder zijn de oude foto’s van de in 2003 overleden fotograaf Venancio Diaz Maiquez. Galeriehouder Lion Greveraars kreeg de gelegenheid te struinen in zijn nalatenschap. In kartonnen dozen werden prijswinnende foto’s gevonden. Onweer bij de Malecon werd bekroond als beste foto van Cuba in 1948 en het schilderachtige De oogst zelfs tot eersteprijswinnaar Latijns-Amerikaanse Fotografie 1949.

foto: © McLion, Courtesy: Galerie ‘t Fotokabinet
Viva Fidel, 2010

Residentiestad Den Haag huisvest de ambassades van nagenoeg alle landen. Ambassadeurs zelf, of hun cultureel attachés, brengen de kunst uit hun vaderland graag onder de aandacht van het Nederlandse publiek. De galerie in de Maziestraat is voor tientallen ambassades op loopafstand bereikbaar.

En voor 't Fotokabinet is een thematische presentatie op basis van landen een interessante wijze om fotografie in een andere context te kunnen presenteren. Cuba is de eerste tentoonstelling in de reeks. In de toekomst zullen ook fotografen uit landen als Tsjechië en Duitsland gepresenteerd worden.

The Embassy Series: Cuba
Galerie ’t Fotokabinet, Maziestraat 2, 2514 GT Den Haag
4 juli t/m 22 augustus 2010
Dinsdag t/m zondag van 11.00 - 18.00 uur
www.fotokabinet.nl

Het Retrospectief van René Burri is tot en met 22 augustus in de Kunsthal Rotterdam.

Ingezonden mededeling
| 24-06-2010
Boeken algemeen