Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Polaroid Collection onder de hamer, versnippering en recordopbrengsten

De unieke Polaroid Collection, een verzameling van meer dan 16.000 foto's, wordt geveild en zal uiteenvallen. Er is veel protest.

Andy Warhol

De Polaroid Collection bevat onder meer honderden werken van natuurfotograaf Ansel Adams en 13 grootformaat zelfportretten van Andy Warhol. Verder andere grote namen als William Wegman, Mary Ellen Mark, Robert Frank, David Hockney en Robert Mapplethorpe.

Vaak kregen de fotografen gratis beschikking over Polaroid directklaarmateriaal en apparatuur, waaronder soms ook de speciale grootformaat technische camera, die in bruikleen kon worden gegeven.

De fotografen stonden in ruil daarvoor Polaroid afdrukken af, speciaal als bijdrage aan de steeds belangrijker wordende collectie. Het bijzondere van het Polaroid materiaal is dat elke foto uniek is; een negatief is er immers niet.

722.500 Dollar

Ansel Adams, die zelf ook Polaroid directklaarmateriaal gebruikte, werd in 1956 verzocht ook niet-Polaroid foto's te acquireren. Hij voegde onder meer werken toe van Imogen Cunningham, Edward Weston, Harry Callahan, Margaret Bourke-White en Dorothea Lange.

In de collectie zit een gelatinedruk van Adams' beroemde Moonrise, Hernandez, New Mexico, veilingwaarde geschat op 350.000 dollar. Het werk ging weg voor 518.500 dollar. Zijn Clearing Winter Storm Yosemite National Park deed het met 722.500 dollar nog beter. Het is het hoogste bedrag ooit voor een foto betaald.

Een andere druk van Moonrise, Hernandez bracht in 2006 de som van 609.600 op, het vorige record. Andy Warhols Self portrait, eyes closed (grootformaat Polacolor) deed het met 254.000 dollar ook niet gek.

foto: Ansel Adams
Clearing Winter Storm Yosemite National Park

Sotheby's

De veiling is noodzakelijk in verband met het faillissement van Polaroid. Er is veel protest tegen. Omdat het doodzonde is dat zo'n bijzondere collectie nu versnipperd gaat raken. Maar ook omdat de fotografen hun materiaal afstonden onder de nadrukkelijke voorwaarde dat de foto's in de collectie publiekelijk toegankelijk zouden zijn. Door de verkoop kunnen belangrijke werken nu in privécollecties verdwijnen.

De eerste 1200 werken werden op 21 en 22 juni geveild, bij Sotheby's in New York.

Bekijk highlights uit de catalogus op hun website.

L. Polder
| 23-06-2010
lifestyle