Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Adapters voor Sony NEX, Samsung NX en Micro Four Thirds

De nieuwe spiegelloze systeemcamera's beginnen aan te slaan. Eigenlijk bedoeld voor kopers die tussen compact en reflex zweven, maar cameraliefhebbers ontdekken dat het ook prachtige platforms zijn voor allerhande objectieven met uiteenlopende vattingen. Nieuwe kansen voor oud glas. Met adapters.

Al deze adapters zijn zo geconstrueerd dat het normale scherpstelbereik van die gebruikte objectieven gehandhaafd blijft. Alle eventuele elektronica-koppelingen vervallen echter. Autofocus kun je sowieso vergeten. De adapters kunnen het diafragmamechaniek niet aansturen - je kijkt altijd door de werkelijk gekozen diafragmawaarde heen.

De helderheid van het lcd-scherm of de lcd-zoeker wordt automatisch aangepast, zodat je altijd goed zicht houdt. Bij kleine diafragma's kan dat lcd-/zoekerbeeld daardoor wel ruis bevatten, ruis die niet op de foto komt. Het leuke is dat je je scherptediepte continu kunt beoordelen.

Voor kritisch scherpstellen kun je het diafragma het beste even vol open zetten, daarna ga je weer terug naar de waarde waarmee je wilt werken.

Merken

Novoflex heeft adapters voor Micro Four Thirds en Samsung NX, adapters voor NEX zijn aangekondigd. Onder meer via ebay zijn er ook adapters te vinden. Een grote collectie is te koop op gadgetinfinity.com onder Lens Adapters.

Gebruikers van moderne Canon en Olympus objectieven komen er bekaaid af. De diafragma's van deze objectieven worden binnenin het objectief elektrisch aangedreven, maar de adapters geven geen stuursignalen of voeding door. Andere merken passen diafragma-aandrijving vanuit de body toe. Daar geldt overigens een belangrijke voorwaarde: je moet het diafragma op het objectief kunnen instellen.

Maar heb je nog een – pakweg – oude Minolta MD 1,4/50 mm liggen, of tik je er een op de kop voor weinig, dan wordt dat omgerekend een kanjer van een 1,4/100 mm op een Micro Four Thirds camera, geweldig voor portretten bij bestaand licht.

Voor de goede orde: de adapters bevatten geen lenzen, er verandert optisch niets, en er is ook geen lichtvermindering. Voor de beeldhoek moet je natuurlijk wel rekening houden met de cropfactor: 1,5x op Sony en Samsung, 2x op de Micro Four Thirds camera's (Olympus Pen en Panasonic Lumix G serie).

L. Polder
| 16-06-2010
lifestyle