Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Lomography Spinner 360°

Lomography, het uitermate vreemde clubje dat altijd weer in is voor uitermate vreemde fotografieconcepten, komt met de Spinner 360°, waarmee je complete 360 graden panoramafoto's maakt. Is dit de ultieme vakantiefotogadget, voor € 125?

360-gradencamera's draaien om hun as terwijl de film door het beeldvenster wordt getransporteerd. De Zwitserse firma Seitz is beroemd geworden met hun Roundshot camera's: fijnmechanische topproducten, ver buiten het bereik van amateurs. Inmiddels is Seitz helemaal digitaal gegaan, vanzelfsprekend. Kijk beslist even op hun website, je ziet er fantastische voorbeelden, ondermeer ook van panorama-webcams (onder Livecam).

Touwtje

Maar nu dan Lomography. De Spinner 360° is natuurlijke helemaal analoog en ook helemaal mechanisch. Hij werkt een beetje als een speelgoed-vliegende-schotel: je moet aan een touwtje trekken. Wil je zelf niet op de foto komen, dan moet je hem natuurlijk boven je hoofd houden. Of je zet hem op statief en kruipt eronder.

Lomography zou Lomography niet zijn als er op hun speciale microsite niet tal van alternatieve opnametechnieken te zien zouden zijn. De camera heeft een grote, duidelijke waterpas, voor een rechte horizon. Het is volkomen duidelijk dat veel gebruikers daar absoluut het nut niet van inzien, zo toont de site.

Scanner

Er gaat 35 mm kleinbeeldfilm in, waarop je maximaal 8 opnamen maakt. Het opnamevenster is 35 mm breed, dus er wordt gewoon over de perforatie heen belicht, dat is wel grappig. Op de website geven ze tips voor de verwerking van de opnamen. Het bezit van een vlakbedscanner die negatieven kan scannen is redelijk cruciaal, want je kunt de opnamen niet conventioneel laten afdrukken.

Info op de algemene Lomography website of de speciale microsite.

L. Polder
| 11-06-2010
Boeken algemeen