Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Mamiya RZ33: digitale opvolger RZ67

Mamiya's beroemde RZ67 middenformaat studiocamera krijgt - eindelijk - z'n digitale vervolg. De nieuwe RZ33 camera is volledig in het RZ-systeem geïntegreerd.

De RZ67 was – en ís - een zeer gewaardeerde studiocamera. Allereerst door z'n grote opnameformaat: 6x7 cm, excellent bruikbaar voor reclamefotografie. Om van horizontaal formaat naar verticaal om te schakelen hoefde je slecht de filmachterwand 90 graden te roteren.

Door het opnameformaat werd hij vaak gezien als een economisch alternatief voor het werken met 4 x 5 inch vlakfilm in een technische camera. Doordat het gebruik van rolfilm kon je veel sneller doorwerken.

Mamiya RZ33

Van RZ67 naar RZ33

Veel RZ67's werken inmiddels al digitaal, simpelweg omdat er diverse digitale achterwanden voor beschikbaar zijn. De RZ67 is een echte systeemcamera, en hij bestaat eigenlijk uit een vierkante box met reflexspiegel, die objectieven, achterwanden en zoekers met elkaar verbindt.

De RZ67 maakte al gebruik van elektronische sturing, dus het is niet eens zo'n heel grote stap dat Mamiya nu een versie maakt die helemaal is afgestemd op digitale fotografie. Grootste winst ten opzichte van een RZ67 met digitale achterwand is dat alles inwendig gekoppeld is: geen extra kabeltjes.

33 MP

De achterwand heeft een ccd met 33 miljoen pixels op 48 x 36mm. Ten opzichte van het 6x7 formaat heb je te maken een cropfactor van circa 2x. De uitstekende RZ-objectieven, waarvan er nog heel veel in omloop zijn, zijn uitgerust met een elektronische gestuurde centraalsluiter.

Perfect natuurlijk voor de flitsstudio, want alle sluitertijden zijn gesynchroniseerd. Ze hebben geen eigen scherpstelmechanisme: net als de RZ67 heeft de RZ33 een ver uitdraaibare balgconstructie waarmee je scherpstelt en ook erg dichtbij kunt komen (ook weer erg nuttig voor studiowerk).

Als accessoire breng Mamiya een elektrische winder, die ervoor zorgt dat de spiegel automatisch in de beginstand wordt teruggebracht en dat de sluiter wordt gespannen. De ccd leegt beelden vast in 126 bits per kanaal, maximale bestandsgrootte (TIFF) 190 MB, hoogste opnamesnelheid 1,1 bps. Reken wel op een kleine 15.000 euro.

Meer info: www.mamiya.com.

L. Polder
| 04-06-2010
lifestyle