Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Fotograaf Michael Spencer Jones bij V!P's

The British Invasion

Michael Spencer Jones is een van de meest vooraanstaande en invloedrijke Engelse popfotografen. Hij is verantwoordelijk is voor het iconische artwork van enkele recente mijlpalen in de Britse popgeschiedenis, zoals Urban Hymns van The Verve en de eerste drie albums van Oasis: Definitely Maybe, (What’s The Story) Morning Glory? en Be Here Now.

Onder invloed van Amerikaanse grootheden als Alfred Stieglitz en Edward Steichen ontwikkelde Michael een grote belangstelling voor fotografie, vooral het maken van portretten. Hij werd ook gefascineerd door het werk van Storm Thorgerson en de eerste hoezen van Pink Floyd en Led Zeppelin, en die invloed is zichtbaar in de foto’s die hij maakt voor Oasis en The Verve toen Britpop op zijn hoogtepunt was.

foto: Michael Spencer Jones
Cigs & Alcohol out-take LR

In de tijd dat hij fotografie en film aan Bournemouth & Poole College of Art studeerde, assisteerde Michael de beroemde reclamefotograaf Stak bij enkele van diens bekroonde Benson & Hedges-campagnes.

"Werken met Stak was een geweldige ervaring en hij leerde me heel veel over de ambachtelijke kant van de fotografie en hoe belangrijk het was om op elk detail te letten."

Bij zijn werk met Stak maakte Michael kennis met Terence Donovan, een modefotograaf uit de jaren zestig, die in de naburige studio in Mayfair werkte.

"Terence Donovan was een geweldige kerel en een groot voorbeeld voor me. Elke avond kwam hij naar de studio van Stak om hof te houden en allerlei grappige verhalen te vertellen."

Hij schept door middel van natuurlijk of beschikbaar licht
intimiteit tussen de kijker en het onderwerp

Nadat hij cum laude was afgestudeerd, besloot Michael een heel andere weg te volgen dan zijn medestudenten, van wie de meesten naar Londen vertrokken. In plaats daarvan ging hij naar Manchester.

"Bij nader inzien was verhuizen naar Manchester een van de beste beslissingen die ik kon nemen. Het gaf me de kans om aan slag te gaan in wat algauw zou uitgroeien tot de opwindendste music scene van Groot-Brittannië." Een van zijn eerste opdrachten was het fotograferen van The Stone Roses in Spike Island.

foto: Michael Spencer Jones
Definitely Maybe LR

Naast zijn werk in de muziekindustrie heeft Michael vele bekende gezichten vastgelegd in zijn eenvoudige en gevoelvolle stijl van portretteren, waarbij hij door middel van natuurlijk of beschikbaar licht intimiteit tussen de kijker en het onderwerp schept.

Deze manier van werken gebruikte hij ook voor de veelgeprezen reeks portretten voor de permanente tentoonstelling ‘Oorlogskinderen’ in het Imperial War Museum North in Manchester.

Michael werkte recent aan het grote project Out of the Blue – The Oasis Photographs, een portfolio en een boek die deel uitmaken van een reizende tentoonstelling.

Michael heeft nauw samengewerkt met tal van opdrachtgevers, waaronder The Times, The Guardian, Harvey Nichols, EMI, Virgin Records, Parlophone en Big Brother, en ook vele impressariaten en ontwerpbureaus. Michael woont tegenwoordig in Groot-Brittannië en heeft een tienjarige zoon die Alexander heet.

Michael Spencer Jones - The British Invasion
5 juni 2010 t/m 4 juli 2010
V!P's International Art Galleries, Spiegelgracht 8, 1017 JR Amsterdam, 020-7737656, amsterdam@vipsart.nl, www.vipsart.nl , dinsdag t/m zondag 12.00-18.00 uur

Ingezonden mededeling
| 30-05-2010
Boeken algemeen