Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Voigtländer APO-Lanthar 90mm F3.5 SL II macro-objectief

Het klassieke objectievenmerk Voigtländer brengt een vernieuwde versie van hun Apo-Lanthar 3,5/90 mm macro-objectief op de markt. Een bijzonder ding.

Voigtländer is ongeveer zo oud als de fotografie zelf, en hoort thuis in een rijtje met Carl Zeiss, Rollei en Leica. Het is nu een Duitse handelsnaam: de producten komen van Cosina in Japan, die ze ook onder eigen naam verkoopt.

Naast serie analoge meetzoekercamera's en bijbehorende objectieven (Leica M-vatting) zijn er ook objectieven voor moderne reflexcamera's. Allemaal manual focus, maar goed geconstrueerd en met hoge optische prestaties.

Truc

Nieuw is een 90 mm macro, de Apo-Lanthar 90mm F3,5. Standaard komt hij tot 50 cm (gemeten vanaf de beeldsensor in de camera), en dat is geen macro. Met de bijgeleverde, speciaal berekende voorzetlens kom je echter tot 1:1.8 en dat is wél erg close.

De truc met de voorzetlens is speciaal bedoeld om over het gehele bereik een hoge kwaliteit te kunnen bereiken, beter dus dan het objectief simpelweg verder naar voren te laten uitdraaien. Het gaat hier om een vernieuwde, compactere versie van een al bestaand objectief. De Apo-Lanthar 90mm F3,5 kost € 549,00. Leverbaar voor Canon, Nikon en Pentax.

Nederlandse importeur is Ringfoto. Die loopt er niet erg mee te koop, maar navraag leert dat je de objectieven bij elke Ringfoto-vestiging kunt bestellen.

Info: www.voigtlaender.de.

L. Polder
| 20-05-2010
Boeken algemeen