Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Foto's en 8mm-films gezocht voor tentoonstelling

Na het succes van de fototentoonstelling Ziet Zuid, 140 jaar Rotterdam-Zuid in foto en film en het gelijknamige boek, organiseert het Historisch Museum Rotterdam in het najaar van 2010 een nieuwe tentoonstelling in het Gemaal op Zuid. Amateurfotografie en familiefilms laten in Rotterdam-Zuid van Binnenuit het leven 'op Zuid' in verschillende facetten zien.

De geschiedenis van Rotterdam is veelvuldig beschreven en zichtbaar in tal van foto's en films. Maar de aandacht richt zich vooral op de Rechter Maasoever. De geschiedschrijving van Rotterdam-Zuid wordt vaak beperkt tot de economische aspecten zoals de ontwikkeling van de havens en de industrie. Het gewone leven wordt nauwelijks besproken of getoond.

foto: Uit particulier bezit
De reisvereniging (de tuttenclub) van nooddorp Smeetsland een dagje uit

Terwijl een groot deel van de Rotterdamse bevolking juist woont of woonde in de uitgestrekte en diverse wijken op de Linker Maasoever. Welke verhalen hebben zij, hoe beleven zij de voortdurende veranderingen op Rotterdam-Zuid en welke beelden bewaren ze daarbij?

Amateurfoto´s en 8mm-films maken de bezoeker deelgenoot van het alledaagse leven en bijzondere gebeurtenissen in het leven op Zuid. Het echte verleden van Rotterdam-Zuid openbaart zich juist in die familiealbums en 8mm-films.

De tentoonstelling Rotterdam-Zuid van Binnenuit is daarom een waardevolle bijdrage aan het collectieve geheugen van dit deel van de stad.

Foto's en 8mm-films gezocht

Heeft u familiefotoalbums of 8mm-films gemaakt in Rotterdam-Zuid tussen ca. 1930 en nu (bijvoorbeeld een picknick in het park, Koninginnedag, een wandeling door de buurt, een verjaardagsfeestje, uitstapjes met de vereniging enz.) dan kan dat misschien interessant zijn voor deze nieuwe tentoonstelling.

Iedereen die waardevol beeldmateriaal in bezit heeft, wordt opgeroepen contact op te nemen met de samensteller van de tentoonstelling, Joop de Jong, via zuid@hmr.rotterdam.nl of 010-8404392.

foto: Uit particulier bezit
Twee meisjes in het straatbeeld van nooddorp Smeetsland

Rotterdam-Zuid van Binnenuit laat ook de Tweede Wereldoorlog van een verrassende kant zien. Veel Duitse soldaten fotografeerden tijdens het bombardement en de bezetting. Amateurfotografie als vrije tijdsbesteding voor de soldaten werd sterk gestimuleerd.

Er is in 1941 zelfs een fotoboek met amateurfoto's van Duitse soldaten uitgebracht met onder andere een foto van vliegveld Waalhaven direct na het bombardement. Een selectie uit de archieven is zichtbaar op de tentoonstelling.

Rotterdam-Zuid van Binnenuit is vanaf 12 november 2010 te zien in het Gemaal op Zuid, Pretorialaan 141, Rotterdam.

Het boek Ziet Zuid, 140 jaar Rotterdam-Zuid in foto en film (incl. dvd) is nog verkrijgbaar in de boekhandel.

Ingezonden mededeling
| 20-05-2010
Boeken algemeen