Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Leica vernieuwt Summilux-M 35mm/f1.4 ASPH

Een van de objectieven waarmee de Leica M9 optimaal kan excelleren is de Summilux 1,4/35 mm. Zeker nu er een vernieuwde, nóg betere versie is.

De komst van de Leica M9 heeft de lat hoger gelegd: 18 miljoen pixels op fullframe: om daar volledig van te kunnen genieten moet je excellente optiek hebben. Daarom werd de superlichtsterke Summilux-M 35mm/f1.4 ASPH groothoek geoptimaliseerd.

Door toepassing van een floating element wordt de optische kwaliteit over het gehele scherpstelbereik gehandhaafd.

Floating

Even een uitleg van het belang van de floating element techniek. Normaal levert een objectief z'n beste kwaliteit op één afstand. Stel je op een andere afstand scherp, dan wordt de kwaliteit iets minder. Vaak zijn die kwaliteitsveranderingen zo klein dat je er helemaal niets van merkt, maar bij een lichtsterkte van 1,4 ligt het wel extra kritisch.

Voor de scherpstelling wordt het gehele objectief naar voren/achteren verplaatst, maar een floating element verandert daarbij ook binnen het objectief van plaats. Zo wordt het optische stelsel door het gehele bereik heen aangepast aan de veranderde opname-afstand.

Ideaal

35 MM geldt als een ideale groothoekige standaardlens voor fullframe. En de extreme lichtsterkte van 1,4 sluit helemaal aan op het concept van de camera: klein en onopvallend, overal en altijd inzetbaar, ook bij weinig licht.

Het grote diafragma is natuurlijk ook belangrijk om onscherpe achtergronden te kunnen creëren. Helemaal perfect dus voor de M9.

Hoewel, perfect: jammer is dat je maar tot 75 cm dichtbij kunt, maar dat is inherent aan het meetzoekerconcept van de M9.

L. Polder
| 12-05-2010
Boeken algemeen