Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Sony Nex systeem officieel geïntroduceerd

Sony's spiegelloze camerasysteem met verwisselbare lenzen en reflexcamerasensor gaat de markt op onder de naam Nex: ze starten met de Sony Nex-3 en de Sony Nex-5. Concurrentie voor het Olympus Pen systeem, dat inmiddels goed begint te lopen.

Sony Nex-5

Al eerder toonde Sony platte strakke body's in felle kleurtjes, vast om te peilen of het design zou aanslaan. Blijkbaar goed, want de mockups van toen vinden we terug in de nu officieel aangekondigde camera's.

Toegevoegd werd iets verdikte grip, die de hantering ongetwijfeld ten goede zal komen. Het zijn opvallend kleine camera's. Het gaat om de Sony Nex-3 en Sony Nex-5, die alleen verschillen in de videomogelijkheden.

Snelle CMOS

Het beeld wordt opgenomen met een vernieuwde versie van de goed presterende Exmor 14,2 MP sensor van de Alpha 450 en 550. De ISO-bovengrens is ook gelijk: 12.800. De aanpassingen zullen onder meer te maken hebben met de filmopties die de camera's bieden.

De daarvoor benodigde hoge verwerkingssnelheid wordt tevens gebruikt voor de Sweep Panorama functie, waarmee je in één zwaaibeweging een panoramafoto maakt. Geen kinderspel: 23 megapixel panorama's met een effectieve beeldhoek van 226 graden (met 16 mm objectief).

De panorama-opnamen kunnen binnenkort in 3D worden bewonderd (bij gebruik van compatibele Bravia 3D-tv's). Daar is overigens een nog te verschijnen firmware-update voor nodig.

De sensor is niet, zoals bij de reflexcamera's, beweegbaar opgehangen om beeldstabilisatie mogelijk te maken. Beeldstabilisatie zit ín de objectieven... maar niet alle objectieven zijn/worden ermee uitgerust. Die wordt overigens wel in beweging gebracht (of liever gezegd: trilling) om stof te verwijderen.

7 Bps

Voor de scherpstelling past Sony contrastdetectie toe, met 25 detectievelden. Geen apart AF-systeem dus, als in de reflexen. Transportsnelheid is standaard 2,3 bps, maar laat je toe dat de camera alleen voor het eerste beeldje scherpstelt, dan is 7 bps mogelijk.

Sony Nex-3 18-200mm

Achterop zit een 3 inch breedbeeld lcd-scherm, dat opklapbaar is. Het geeft de camera's zeker aantrekkelijke extra gebruiksmogelijkheden. Sony buit het feit dat je hier feitelijk met permanente live view werkt goed uit: zo kun je in live zien hoe de scherptediepte zich aanpast als je je diafragma wijzigt.

Voor de diverse onderwerpsprogramma's geven de camera's een schermvullende voorbeeldfoto die de pluspunten van de betreffende instelling treffend illustreert. Zo goed als hier werd het nog niet eerder vertoond.

Je gaat waarachtig geloven dat met dit soort cameraconcepten werkelijk iedereen in staat zal zijn kwalitatief goede foto's te maken... De Sony Nex camera's zijn ook uitgerust met uitgebreide helpfunties, en ze geven ook opnametips.

3 Objectieven

Als standaardzoom presenteert Sony een gestabiliseerde 18-55 mm. Natuurlijk is er ook een 'pancake', een plat vastbrandpuntsobjectief: het is een 2,8/16 mm, omgerekend een 24 mm supergroothoek.

3 inch breedbeeld lcd-scherm

Er zijn twee converters die je voorop deze 16 mm kunt bevestigen: een voor nóg meer groothoek, en eentje voor fisheye.

Ook komt er een 18-200 mm met stabilisatie. Die is niet kleiner dan de bestaande 18-200 mm voor de reflexen. Daarmee wordt meteen duidelijk wat toch de Achilleshiel van dit nieuwe systeem is: door het relatief grote sensorformaat (APS-C) worden objectieven met veel zoom en/of veel tele niet kleiner dan hun reflex-equivalenten, en dan beperken volume- en gewichtswinst zich tot de body.

Sony zal een adapter op de markt brengen waarmee Sony A-objectieven en Minolta-objectieven op de Sony Nex camera's kunnen worden gebruikt.

Opsteekflitser

Gestart wordt met de Sony Nex-3 en de Sony Nex-5. Ze komen in de zomer op de markt. De camera's zijn grotendeels identiek, maar de Nex-5 heeft de betere videomogelijkheden: Full HD (1920 x 1080i) in AVCHD, plus MP4 (1440 x 1080i). De Nex-3 heeft alleen de laatste optie voor video.

Interessante extra's zijn onder meer Auto HDR, samengesteld uit drie snel achtereen gemaakte belichtingsvariaties. Voor de 16 mm pancake komt een optische zoeker beschikbaar. Bij de Nex-3 en Nex-5 wordt een klein opsteekflitsertje meegeleverd.

L. Polder
| 11-05-2010
Boeken algemeen