Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Urbex-fotografe wint prijs Windsor Photographic Society

Urban exploration-fotografie lijkt de erkenning te krijgen die ze verdient. Zoveel is op te maken uit de winnende foto tijdens de jaarlijkse competitie van de Windsor Photographic Society, de grootste fotografievereniging van Groot-Brittannië.

Een oud psychiatrisch ziekenhuis, daarin een naakt meisje in een rolstoel. Alsof ze vergeten is, achtergelaten. Vervreemding, afzondering, unheimisch. Het raakt precies de kern van de fotografiestroming die urban exploration photography heet. Maker van de even bizarre als fascinerende foto is Gina Soden (24), een getalenteerde freelance fotografe uit het Engelse dorpje Finchampstead.

In een reactie op haar uitverkiezing zegt Gina dat ze sinds oktober van vorig jaar bijzonder actief is als urbex-fotografe. “Bijna elk weekend bezoek ik verborgen locaties, plaatsen waar nauwelijks iemand komt. Het motto: hou het low-key en leave nothing but footprints, take nothing but pictures.”

foto: Gina Soden

Tijdens een van die zoektochten belandde ze in een vervallen asiel. Omdat ze een jaar geleden last ondervond van depressiviteit liet de plek haar niet meer los. “Gek genoeg voelde ik me daar op mijn gemak.

Ik ben maar liefst acht keer teruggekeerd en wilde het gevoel dat het gebouw bij me opriep op een of andere manier vastleggen. En dat bracht me op het idee om een model te posteren in rolstoel die ik in het asiel vond.”

De fotosessie had een therapeutisch effect op Gina. “De beelden werkten bevrijdend. Alsof ik toe had gegeven aan mijn diepste angsten en gedachten. Gaat ver, hè?”

Het resultaat beviel haar zelfs zo goed dat ze met vertrouwen de serie aanbood voor de jaarlijkse fotowedstrijd van de Windsor Photographic Society, waar ze sinds een jaar bij betrokken is.

leave nothing but footprints, take nothing but pictures

“Ik ben echt trots dat ik gewonnen heb, heb zelfs een trofee gekregen! Een groot deel van de inzendingen toonde landschappen en natuurfoto’s. Je kunt dus zeggen dat mijn foto's nogal afweken.” Gina beaamt dat veel van haar foto’s schokkend zijn. “Mijn wens is dat mensen ernaar kijken en er met elkaar over praten.”

Gina, die fotografie studeerde aan Thames Valley University, hoopt dat haar foto bovendien een positief licht werpt op urbex-fotografie, een discipline tenslotte die door velen als een illegale activiteit wordt beschouwd. Gina: “Dat is jammer. Urbex-foto’s verschaffen informatie over uiteenlopende plaatsen en leren ons iets over de geschiedenis van ons land.”

Meer foto’s van Gina Soden, die bovendien te koop zijn op Facebook.

Zie voor urban exploration-fotografie ook het artikel Urban Exploration Photography .

Cees Visser
| 06-05-2010
lifestyle