Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

De eerste foto's van Amsterdam 1845-1875

De eerste foto's van Amsterdam 1845-1875 presenteert een breed overzicht van foto's uit de beginperiode van de fotografie van Amsterdam. Uit het bezit van het Stadsarchief Amsterdam en collecties in binnen- en buitenland is het mooiste wat er uit deze periode bewaard is gebleven bij elkaar gebracht.

De eerste fotografen van Amsterdam zagen rond 1850 een verarmde stad die teerde op een roemrijk verleden, een schone slaapster uit de Gouden Eeuw.

Gezicht op de Binnenamstel met de Halvemaansbrug en toren Swygh Utrecht, door Benjamin Brecknell Turner, 1857 Collectie Stadsarchief Amsterdam

Amsterdam was nog een stad met poorten en barrieres, een stad die 's avonds op slot ging, zonder tramlijnen, trottoirs of Centraal Station, met grachten die onbedaarlijk stonken, waar het drinkwater voor de meesten per schip werd aangevoerd en waar de doden nog werden begraven in de kerken en op de bolwerken. Dankzij de eerste foto's kunnen we ons een beeld vormen van die stad.

Dankzij de eerste foto's kunnen we ons een beeld vormen van die stad

De allereerste foto's van Amsterdam die bewaard zijn gebleven - halverwege de jaren veertig van de negentiende eeuw gemaakt door Eduard Isaac Asser - zijn zo kwetsbaar dat ze nooit meer aan het licht mogen worden blootgesteld.

Gezicht op de Binnenamstel met de Halvemaansbrug en toren Swygh Utrecht, door Benjamin Brecknell Turner, 1857 Collectie Stadsarchief Amsterdam

Deze fascinerende en fragiele afbeeldingen van de stad markeren het begin van de topografische fotografie, die in een tijdsbestek van zo'n dertig jaar zou uitgroeien tot een populair beeldmedium voor een internationaal publiek.

Tentoonstelling en boek zijn het resultaat van onderzoek door Anneke van Veen, conservator fotografie van het Stadsarchief.

Het boek toont de snelle ontwikkeling die de fotografie doormaakte

De eerste foto's van Amsterdam 1845-1875 verhaalt op boeiende wijze van de snelle ontwikkeling die de fotografie doormaakte, van de eerste opnamen door nieuwsgierige amateurs als Eduard Isaac Asser en Jacob Olie tot de voor een groot publiek vervaardigde souvenirfoto's van beroepsfotografen als Pieter Oosterhuis en Gaston Braun.

Zandhoek door Jacob Olie, 1862-1864 Collectie Stadsarchief Amsterdam Nummer B00000031074

Deze uitgave laat zien hoe fotografen het bestaande beeld van de stad, bekend van schilderijen, prenten en tekeningen, veelal hebben herhaald en soms hebben bijgesteld. Maar we zien ook hoe fotografie onderdeel werd van het moderniseringsproces dat Amsterdam razendsnel veranderde in een grote moderne stad.

Daarnaast biedt dit boek een staalkaart van uiteenlopende fotografische technieken en toepassingen zoals fotoalbums, souvenir- en reisalbums, kabinetfoto's, stereofoto's en nieuwsfoto's.

Een bijzondere plaats is ingeruimd voor de zestien grachtgezichten die de Britse waskaarsenfabrikant en landschapsfotograaf Benjamin Brecknell Turner in 1857 maakte.

De eerste foto's van Amsterdam 1845-1875 - Anneke van Veen
Pagina's: 192
Prijs: € 34,50
Uitgever: Uitgeverij THOTH, Bussum
ISBN: 9789068685374

BESTEL DIT BOEK:

Redactie
| 13-04-2010
Boeken algemeen