Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Foto-expositie Making History van Andrew Moore

Foto-expositie Making History bij Galerie Alex Daniels Reflex Amsterdam

Over de hele wereld, van Cuba tot Rusland tot Detroit, legt fotograaf Andrew Moore in verlaten en vervallen gebouwen het moment vast dat de eens zo indrukwekkende pracht en praal het aflegt tegen de natuur.

Van 10 april tot 7 juni 2010 hangen 15 van Moore’s werken in Galerie Alex Daniels - Reflex in Amsterdam. Het is de eerste keer dat het werk van de fotograaf in Nederland te zien zal zijn.

foto: Andrew Moore
Palace Theater, Gary Indiana

Hoe divers de beelden op de tentoonstelling ook zijn, zo herkenbaar zijn zij door de aandacht voor detail en de complexiteit van de beelden: het verlaten Palace Theatre Gary Indiana, eens het middelpunt van de glitter en glamour, is nu een braakliggend terrein waar in het duister stoelen aan stukken liggen, de verf afbladdert en de infrastructuur verkruimelt.

Het is een hartverscheurend beeld, maar het daglicht dat voorzichtig door het dak en de muren naar binnen valt en de stoffige zee van velours in een zachte gloed zet, biedt een sprankje hoop.

Kleur is het eerste wat een kijker pakt. Het is de emotionele sleutel
van een foto en schept eenheid in de stemming

Een rijkversierd gotisch Organ Screen staat in andere foto op het punt in een vervallen Motor City filmpaleis uiteen te vallen. Hoe welkom is het mysterieuze oranje licht dat uit de deuropening eronder schijnt. De plek is nog niet door iedereen verlaten.

Model T Headquarters, Detroit Michigan, toont een directiekamer in verregaande staat van ontbinding. Hoe tegenstrijdig is het verende mostapijt - dreigend en zacht tegelijk.

foto: Andrew Moore
Detroit, Michigan (the Rouge)

De afgelopen 30 jaar is Moore maandenlang onderweg geweest op zoek naar vergeten plekken, vaak het trieste gevolg van modernisatie of politieke onrust. De hulp van jonge stadsverkenners en argwanende of zelfs louche makelaars en zakenlui was daarbij soms onontbeerlijk.

Het werk van Moore draait om complexiteit. "De beelden hebben verschillende beeldlijnen, cultureel, historisch of beeldend. Ik laat het aan de kijker om hiervan één te volgen. Er is er altijd wel één die de kijker kan volgen."

foto: Andrew Moore
American Gothic, Detroit, Michigan

De complexiteit in Moore’s werk is deels geïnspireerd door de rijke combinatie van artistieke invloeden, van Walker Evans tot de meesters van de Amerikaanse schilderkunst in de negentiende eeuw.

Deze schilderkunst zien we duidelijk in Moore’s werk terug, in de schaal, de textuur en het gebruik van kleur. De vitaliteit van zijn palet, zijn met grote zorg gekozen tonaliteit, vormen de basis van zijn werk.

"Kleur is het eerste wat een kijker pakt. Het is de emotionele sleutel van een foto en schept eenheid in de stemming – en dat is iets wat ik direct vastleg."

Moore heeft acht soloshows in New York op zijn naam, en talloze tentoonstellingen binnen en buiten de VS. Zijn werken maken deel uit van collecties zo als The Metropolitan Museum of Art, Whitney Museum of American Art, The Yale University Art Gallery, The Library of Congress, The Israel Museum, The Museum of Fine Arts Houston, The George Eastman House en The Canadian Centre for Architecture.

Andrew Moore - Making History
10 april t/m 6 juni 2010
Galerie Alex Daniels Reflex Amsterdam, Weteringschans 83 1017 RZ, info@reflexamsterdam.com,
www.reflexamsterdam.com.

Ingezonden mededeling
| 03-04-2010
lifestyle