Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Bijzonder fotografen duo Billy & Hells

Op Eerste Paasdag, zondag 4 april 2010, vanaf 15.00 uur opent Galerie Utrecht ter ere van het bijzondere fotografen duo Billy & Hells de expositie: The Best of Billy und Hells. Naast een overzicht van hun oeuvre laten zij ook nieuw werk zien.

foto: Billy & Hells

Billy und Hells bestaat uit de fotografen Anke Linz (Nurnberg, 1965) en Andreas Oettinger (Munchen, 1963). Ze leren elkaar in 1986 kennen en krijgen een relatie die tot op de dag van vandaag voortduurt. Ze wonen en werken in Berlijn.

In 2007 won Billy & Hells de prestigieuze Taylor Wessing Portrait Prize van de National Portrait Gallery in London. Op de Affordable Art Fair 2010 is de oplage van een aantal series geheel (uit)verkocht.

foto: Billy & Hells

Een jaar geleden exposeerden Billy und Hells bij Galerie Utrecht met een serie foto’s met daarin clichébeelden van het Wilde Westen en verpleegsters. In de eerste categorie troffen we de stereotype stoere cowboy en cowgirl aan het einde van de negentiende eeuw aan. De verpleegsters werden afgebeeld in al hun welbekende verschijningen: van sensueel en beeldschoon tot de overwerkte strenge nachtzuster.

De toeschouwer vraagt zich meer dan
bij de analoge fotografie af,
wat écht is in het beeld en wat niet

Daarna volgde de serie Der Eigene Raum waarin het duo een flinke stap in de tijd terug nam. Zo is er een foto die een monnik laat zien met de indringende blik van een inquisiteur. Andere modellen hebben weer jurken uit het Victoriaanse tijdperk aan. Juist door hedendaagse modellen af te beelden in barokke kledij geven de portretten in deze serie een tijdloze schoonheid weer.

Niet alleen door de zorgvuldige keuze van de modellen en de kledij ontstaat het gevoel van andere tijden. Billy und Hells fotograferen met een speciale techniek waardoor de foto’s gelijkenis tonen met handingekleurde zwart-wit foto’s uit het begin van de twintigste eeuw.

De gereduceerde kleuren en de extra nadruk op de donkere partijen verkrijgen Billy und Hells door een speciale techniek waarbij zij een zwart-wit dia, gemaakt van een kleurennegatief, combineren met een kleurenfoto.

Dit schilderachtige effect is in Blue Moon nog het sterkst. In deze serie worden Aziatische vrouwen getoond en de verbeelding die het fotografenduo heeft over deze vrouwen.

foto: Billy & Hells

De toeschouwer vraagt zich meer dan bij de analoge fotografie af, wat écht is in het beeld en wat niet. De toeschouwer wordt op het verkeerde been gezet en denkt dat het hier gaat om een schilderij. Dit spelen met de werkelijkheid maakt dat toeschouwers zich blijven verwonderen bij de kunstwerken van Billy und Hells.

Wat het deze keer wordt, blijft nog even een verrassing, maar volgens Galerie Utrecht zal het duo ons gaan verrassen met de bekende clichébeelden verrijkt met de pure schoonheid van de geportretteerde.

The Best of Billy und Hells
4 april 2010 t/m 16 mei 2010
Galerie Utrecht, Prinsengracht 572, 1017 KR Amsterdam, 020-3206015
www.galerieutrecht.nl, dinsdag t/m zaterdag 11.00 – 17.00, zondag van 12.00 – 17.00

Redactie
| 30-03-2010
lifestyle