Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Fotograaf Ed Kashi in Madagascar voor Prix Pictet

Blootlegging van het vergeten land

In oktober 2009 werd Ed Kashi uitgeroepen tot winnaar van de Prix Pictet Commission, als onderdeel van de fotografieprijs Prix Pictet 2009. Hij werd daarmee uitgenodigd een portfolio met beelden van Madagascar aan te leggen als onderdeel van de steun die Pictet & Cie wilde bieden aan een duurzaam project gerelateerd aan 'Earth', het thema van de fotografieprijs van 2009.

De foto's van dit project van Ed Kashi zullen volgende maand worden getoond in de Diemar / Noble Photography gallery in Londen.

Pictet koos ervoor om het werk van de organisatie Azafady te steunen, een Brits liefdadigheidsprogramma dat ernaar streeft om de armste delen van Madagascar een duurzame manier van leven te bieden en de bevolking aldaar toegang te verschaffen tot gezondheidszorg en educatie.

foto: Courtesy Ed Kashi and Prix Pictet
Lack of water

Het Azafady project heeft als doel om, door het planten van bomen en het behouden van de natuurlijke bebossing, te voorkomen dat de grond achteruit gaat en tot woestijnvorming overgaat.

Madagascar wordt algemeen gezien als een van 's werelds beste hotspots in biodiversiteit, echter tegelijkertijd staat het bekend als een van de armste en minst milieuvriendelijke landen ter wereld.

Echter nergens zijn de effecten van deze disfunctionele relatie
met de aarde evidenter dan in Madagascar

Met Kashi's foto's zien we de schoonheid van het geteisterde eiland in het gedrang.
'Het eiland zou vol moeten staan met bomen, maar in plaats daarvan is het schaamteloos gehavend. ... Dit komt niet door invloed van buitenaf, nee, de bomen worden gekapt door arme inwoners die hun kinderen te eten willen geven.

foto: Courtesy Ed Kashi and Prix Pictet
Planting rice

Het is een van de grootste moderne ecologische rampen die er gecatalogiseerd zijn, en bestaat al dertig jaar.' (Alanna Mitchell, Dancing at the Dead Sea: Tracking the World's Environmental Hotspots).

Kashi reisde naar Madagascar in januari van dit jaar: "Mijn werk heeft me naar vele plekken gebracht en het is inmiddels overduidelijk dat de wereld onder enorme stress staat. De relatie die we als mens hebben met de aarde en dat wat we eraan proberen te doen om die relatie vitaal te houden, heeft zich ontwikkeld tot het kernthema in mijn werk.

Echter nergens zijn de effecten van deze disfunctionele relatie met de aarde evidenter dan in Madagascar."

En hij voegt eraan toe: "Deze Commission voor Prix Pictet geeft direct gehoor aan de wereldwijde oproep om niet meer zo door te gaan en verantwoordelijkheid te nemen, gezien vanuit de situatie van de mensen in zuidoost Madagascar."

Ed's gevoeligheid bij dit onderwerp is opvallend

Mark Jacobs, directeur van Azafady UK: "Ed's gevoeligheid bij dit onderwerp is opvallend. Binnen een paar dagen lukte het hem om de essentie vast te leggen van ons werk hier. De foto's tonen op briljante wijze de dagelijkse strijd hier tegen droogte, stervende gewassen en verzanding."

foto: Courtesy Ed Kashi and Prix Pictet
Tavy

Het thema voor de Prix Pictet III zal bekend gemaakt worden tijdens het jaarlijkse fotografiefestival in Frankrijk Les Rencontres d‟Arles op 8 juli 2010.

Madagascar – A Land Out of Balance
Diemar/Noble Photography, Londen
66/67 Wells Street, London W1T 3PY
20 april - 1 mei 2010

Lees hier meer over Prix Pictet op deze website.

Gertrude Boers
| 27-03-2010
Boeken algemeen