Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Nieuwe fotogalerie In de Gewelven in Woerden

Dit voorjaar wordt de nieuwe Fotogalerie In de Gewelven in het gangenstelsel van Kasteel Woerden geopend met een expositie van Ed van der Elsken Ontdekking van Japan.

Zelfportret, Parijs 1950-1954

De verlaten kelders van Kasteel Woerden vormen het passende decor voor de bijzondere collectie van Ed van der Elsken (1925-1990). Foto’s uit zijn talloze reizen naar Japan zijn te bewonderen.

Hij fotografeerde ook daar geheel in zijn typerende stijl. Vanuit zijn persoonlijke intuïtie, meestal op straat, op zoek naar mensen die hem intrigeerden.

Op initiatief van Hans van Ommeren, zelf reclamefotograaf en Woerdenaar, is maandenlang hard gewerkt aan de totstandkoming van de nieuwe fotogalerie. Van Ommeren zag in de leegstaande kelders van het Kasteel een prachtige locatie voor een fotogalerie van hoogstaand niveau.

De foto’s van Ed van der Elsken maakten vanaf het begin deel uit van zijn droomplan. Dit bleek niet gemakkelijk uitvoerbaar. De rechten voor al het beeldmateriaal liggen bij het Fotomuseum in Rotterdam en bij Galerie Annet Gelink en de Erven.

Uiteindelijk was het Anneke Hilhorst, de weduwe van Van der Elsken, die haar vertrouwen in de plannen uitsprak. Zij geeft niet alleen haar toestemming, maar stelt ook een selectie uit de collectie Ontdekking van Japan beschikbaar. Zij maakt ook mede de keuze. De negatieven worden geconserveerd in het Fotomuseum in Rotterdam.

De foto’s worden op groot formaat van ca. 150 bij 240 cm geëxposeerd in het eerste gewelf. Kleinere lijsten met foto’s in zwartwit op fineart inkjet domineren het tweede deel van de gewelven. Het hoekgewelf, met voormalige cellen uit de tijd dat het kasteel dienst deed als gevangenis, wordt ingericht met printers en monitorpresentaties voor komende workshops en lezingen.

De Woerdense expositieruimte krijgt een permanent karakter. Het werk van Eddy van Wessel, Stephan Vanfleteren en de Hasselblad Masters staan ook op het verlanglijstje van de organisatie en zijn in voorbereiding. In 2011 staan fotografen uit Oost Europa in de kijker. Daarna Azië.

Meer info op www.fotogalerieindegewelven.nl.

Redactie
| 26-03-2010
lifestyle