Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

The Impossible Project geslaagd: materiaal leverbaar!

Er waren technische tegenslagen, maar het project om nieuw Polaroid materiaal te produceren is gelukt. Analoge directklaarfotografie is herboren!

Anderhalf jaar gelden sloot de Polaroid de fabriek in Enschede waar het directklaar opnamemateriaal werd gemaakt.

Grant Hamilton, Impossible Collection

Voor wie het niet kent: je maakte de opname, de foto schoof meteen aan de voorkant uit de camera en ontwikkelde zich in je hand. Je zag het beeld zó opkomen.

Pastel

Ooit dacht Polaroid dat dit de toekomst van de fotografie was: directklaarfotografie. Geen rolletje, niks ontwikkelen, niks afdrukken. Maar het gebeurde niet. Te duur.

Zelfs in de jaren zeventig, toen ontwikkelen en afdrukken van één rolletje van 36 opnamen je ongeveer 40 gulden kostte. En wellicht vonden consumenten het ook niet mooi genoeg.

Kunstenaars gingen er echter meteen mee aan de loop. Zeker in de beginjaren waren de tinten prachtig pastelachtig en de scherpte had altijd een was-achtige zachtheid, wardoor een Polaroid foto altijd een beetje het effect had dat hij uit een andere, parallelle wereld kwam.

Later werden de kleuren krachtiger en werd het beeld scherper, maar het bleef toch altijd typisch Polaroid.

Nieuw medium

Voor het grote consumentenpubliek was de factor 'fun' uiteindelijk het laatste verkoopargument. De camera's kostten weinig. Maar het materiaal bleef duur. En toen 'digitaal' eenmaal doorbrak leek voor deze sector het pleit wel beslecht.

Brian Henry,Impossible Collection

Tot een paar koppige ex-Polaroiders besloten het niet te pikken dat dit mooie medium van de aardbodem zou verdwijnen. Vanaf het begin zetten zij niet in op behoud en voorzetting, maar op een compleet nieuwe herrijzenis van het fenomeen directklaarfotografie. Geen redding, maar een nieuw medium voor creatieve geesten.

Er moesten nieuwe technische oplossingen gevonden worden, het was een uitdaging, en misschien kón het wel helemaal niet. Maar het schijnt nu allemaal in orde te zijn.

Vierkant

Het nieuwe materiaal heet PX Silvershade, geeft sepia zwart-witbeelden, en is leverbaar in ISO 100 en 600. De gevoeligheid moet je kiezen op basis van het cameratype.

De oude SX-70 klapreflex werkt met 100, de latere 600 camera's met de hogere gevoeligheid. Op de website is te zien hoe je het resultaat kunt manipuleren.

De foto's zijn altijd vierkant, en dat is ook mooi, want alleen dát leidt voor veel fotografen al tot nieuwe, verrassende verkenningen.

Er zijn inmiddels alweer plannen voor nieuwe materialen, ook voor het klassieke 8x10 inch peel-apart materiaal.

PX Silvershade

Het nieuwe materiaal is vanaf morgen online te koop op www.theimpossibleproject.com, en het zal ook in vakzaken te koop liggen.

Wie nog geen camera heeft: op de site is de Polaroid One te koop. Maar op 30 april, op de vrijmarkt, zal het misschien ook wel lukken.

L. Polder
| 24-03-2010
Boeken algemeen