Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Gelders Nieuwsfoto 2009

In aanwezigheid van ongeveer honderd belangstellenden is gisteravond in het Provinciehuis in Arnhem de Gelders Nieuwsfoto 2009 uitgereikt aan Pim Ras. Pim Ras won al eerder dit jaar de Zilveren Camera 2009.

foto: Pim Ras
GNF 2009, vakjuryprijs, de foto van het Koninginnedagdrama in Apeldoorn

Hij won de prijs met de foto die gemaakt is op 30 april in Apeldoorn; voor de Gelders Nieuwsfoto 2009 deed deze mee aan de categorie ‘Algemeen Nieuws’. Hij kreeg de prijs uit handen van de voorzitter van de vakjury, voormalig commissaris van de koningin Dr Jan Terlouw.

"De eerste prijs was onmiddellijk duidelijk", aldus Terlouw. "Niet alleen door de emotionele inhoud, maar vooral ook de uitwerking. Het is een alomvattende foto, waarbij het lijkt dat de fotograaf al het idee en concept voor de foto in zijn verbeelding had, voordat hij op de ontspanknop drukte."

Naast de ‘overall’ vakjuryprijs werden prijzen uitgedeeld voor de diverse categorieën.

Marina Popova won in de categorie Human Interest, met een sfeerrijk beeld waarin prachtig gebruik van licht en donker, een bijna schilderij-achtig effect bereikt wordt. Terwijl de inhoud, “Krakers die een nieuwe woonruimte creëren”, duidelijk aanwezig is.

In de categorie Natuur won Marcel van den Bergh met de foto: Wandelaars zittend tussen schapen.

foto: Merijn Koelink
Kinderjury en Publiekswinnaar, het portret van Kelei, acteur in de film Witlicht.

Categorie Sport werd gewonnen door Guus van Goethem met de zijspan crash. Kunst, cultuur en entertainment werd gewonnen door Merijn Koelink met het portret van Kelei, acteur in de film Witlicht.

Deze foto was ook bij de kinderjury favoriet en ook het publiek dat haar stem had uitgebracht op de drie tentoonstelling locaties, Foto21 in Bredevoort, Provinciehuis in Arnhem en Coda in Apeldoorn of via de websites van de Gelderlander en de Stentor, sprak haar voorkeur uit voor deze foto.

Alle inzendingen voor GNF 2009 met de prijswinnaars zijn nog tot en met zondag 14 maart te zien bij Foto21 in Bredevoort.
De tentoonstellingen met alleen de 30 nominaties in Provinciehuis Arnhem en bij Coda Apeldoorn zijn nog te bezichtigen tot eind maart.

Redactie
| 11-03-2010
Boeken algemeen