Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Panasonic Lumix G2 en G10

Het concept van de Panasonic Lumix G1 is goed in orde en krijgt opvolging: de Lumix G2 er schuin boven, de Lumix G10 er schuin onder. Zijn de dagen van het traditionele spiegelreflexprincipe geteld?

Panasonic Lumix G2

Niet dat de G1 nu meteen een daverend succes was. Eerst zien, dan geloven, zeiden handel, consument en opinieleiders, maar 18 maanden na de introductie mag worden vastgesteld dat de EVF-camera potentie heeft (EVF = electronic viewfinder).

De G1 werkte niet slechter of beter dan een vergelijkbare reflexcamera, maar bood wel een aantal technische voordelen. Compacte camerabouw door de spiegel en reflexzoeker weg te laten.

En met als extra voordeel een megagrote lcd-zoeker die zelfs bij weinig licht nog volop zicht op het onderwerp biedt, en die goed laat zien hoe je foto wordt, zelfs al werk je in zwartwit.

Maar dat zijn vooral argumenten voor hobbyisten en veeleisende fotografen.

Filmen

Voor het brede consumentenpubliek telt vooral: net zo makkelijk als een compact, net zo snel en net zo goed als een reflex, en wel kleiner. Dat scoort. Inmiddels is het objectievenpalet gegroeid en is de 14-150 mm zoom leverbaar, een essentieel objectief als consumenten de vergelijking met megazoom-compacts gaan maken.

Het idee van de spiegelloze systeemcamera zet nu snel door.
Geen camerafabrikant die er niet mee bezig is

Kort voor de G1 stak de filmende reflex de kop op en Panasonic bracht snel de GH1, uitgerust met HD (1080p) filmoptie en de meest volwassen filmmogelijkheden van dat moment.

Waar andere fabrikanten langzaam leerden en de filmopties na elke nieuw model weer een stukje completer maakten, maakte Panasonic de stap ineens: stereogeluid, microfoonaansluiting, autofocus tijdens het filmen (met direct manual override), plus veel fotografische instellingen die voor filmen ook mogelijk zijn.

Met daarbij een mooie, grote zoeker, terwijl je bij de filmende reflexen slechts het scherm achterop had. Wat dat betreft: raar dat de filmers die nu naar filmende reflexen kijken, nauwelijks oog voor de GH1 hebben.

G2

De G1 wordt nu opgevolgd door twee modellen: de G2 heeft alles wat de G1 heeft, maar kan ook filmen (720p) en heeft een touch screen. Tik op het scherm op je onderwerp en de camera stelt erop scherp, tik nog een keer en de foto wordt gemaakt.

Natuurlijk blijft de conventionele gebruiksmethode ook aanwezig, maar Panasonic heeft de mogelijkheden van het touch screen goed uitgebuit. Heel veel instellingen en correcties zijn simpel en duidelijk uit te voeren via het touch screen. Dat gaan veel mensen erg waarderen. Naast 'standaard' 720p biedt de G2 ook het hoogwaardige AVCHD formaat.

Het geluid is stereo, een elektronisch windfilter is aanwezig. De instelmogelijkheden gaan minder ver dan bij de GH1. Maar je kunt bijvoorbeeld wel je diafragma kiezen, je hebt belichtingscorrectie, plus instellingen voor witbalans en lichtmeetmethode. Ook de beeldinstellingen (voor kleur, contrast, verscherping) zijn bij filmen te gebruiken.

Panasonic Lumix G10
G10

De G10 wordt het instapmodel: niet de AVCHD optie, geen uitklapbaar lcd-scherm, geen touch screen, en niet die mooie zoeker met 1,4 miljoen pixels. In plaats daarvan een 220.000 pixels zoekertje, al bekend als de extra zoeker van de GH1 en van megazoomcompacts als de FZ-38. Meer bedoeld voor mensen die hoofdzakelijk het schermpje achterop willen gebruiken, en de lcd-zoeker voor nood, bij felle zon.

G1, nog even

Het idee van de spiegelloze systeemcamera zet nu snel door. Geen camerafabrikant die er niet mee bezig is. Het zou zo maar kunnen dat de reflexspiegel zijn langste tijd heeft gehad. Dan blijkt achteraf dat de Panasonic G1 een mijlpaal was. Hij is er nog, maar het is duidelijk dat de G2 en G10 voor hem in de plaats komen. G1's worden nu voor scherpe prijzen aangeboden.

Lees het Panasonic Lumix DMC-G1 review er nog 'ns op na.

L. Polder
| 08-03-2010
Boeken algemeen