Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Herintroductie Sigma SD15 reflex

De SD15 reflex werd in najaar 2008 al aangekondigd. Inmiddels is hij op de ontwikkelingsafdeling zo ver geëvolueerd, dat Sigma hem opnieuw introduceert.

Waarom een Sigma reflex? Aanvankelijk: pure ambitie van Michihiro Yamaki, die in 1961 het objectievenmerk Sigma stichtte. In het analoge tijdperk bracht hij een Sigma reflex met eigen Sigma bajonetvatting uit.

Sigma SD15

Elk Sigma objectief werd ook in een Sigma versie uitgebracht. Slechts weinig fotografen zaten echter op een Sigma reflex te wachten, en om de objectieven hoefde je het ook niet te doen: die waren immers voor diverse objectiefvattingen leverbaar.

Foveon + Sigma

Op digitaal gebied heeft de Sigma reflex wél een unique selling point, en het is meteen ook de enige echte bestaansreden: de Foveon drielaagssensor. Die heeft op het gebied van scherpte, detaillering en kleurweergave kwaliteiten die door een kleine maar fanatieke groep liefhebbers erg hoog worden gewaardeerd.

Nu snappen ze bij Sigma ook wel dat je niet eeuwig hetzelfde deuntje kunt blijven fluiten. De andere sensors worden steeds beter, Foveon moet mee.

Sigma heeft het Amerikaanse Foveon overgenomen en werkt aan de verdere ontwikkeling van de Foveon beeldsensor. DPReview interviewde Sigma's COO, Yamaki's zoon Kazuto: die gaf aan dat er werd gewerkt aan een sensor voor high end reflexcamera's. Overigens heeft de SD15 de bestaande X3 sensor.

SD15

Bijzonder is dat er in Sigma's reflexen geen stofverwijderingsmechanisme wordt toegepast, maar een veel simpeler oplossing. In de bajonetvatting zit een dun optisch filter, dat de spiegelruimte afsluit en zo de sensor stofvrij houdt.

Zit er wat stof op dit glas, dan is dat niet erg, omdat het ver buiten het beeldvlak ligt. Het is bovenden verwijderbaar voor reiniging.

In z'n nieuwe uitmonstering gebruikt de SD15 geen CF-kaarten meer, maar SD. De buffercapaciteit voor RAW-opnamen ging van 6 opnamen per serie naar 21. De lichtmeetsensor is inmiddels van een nieuwe type, met 77 segmenten. Verder werden menu's en interface aangepast.

Toegevoegd werd een ISO 50 stand (100 was de laagste waarde), voor maximale detaillering. Voor de beeldverwerking wordt de True II engine toegepast (van de DP2).
Achterop de camera is nu een 3 inch lcd-scherm gepland met 460.000 pixels. (was 2,5 inch, 130.000 pixels).

Goede verbeteringen kortom. Ga je naar de speciale SD15 site van Sigma, dan vind je daar: coming soon! Dus we wachten nog even...

Meer info: http://www.sigma-photo.co.jp/english.

L. Polder
| 26-02-2010
lifestyle