Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Pietro Masturzo wint World Press Photo 2009

De Italiaanse freelance fotograaf Pietro Masturzo heeft beslag gelegd op de belangrijkste prijs tijdens de 53ste editie van World Press Photo. Zijn foto, gemaakt in juni 2009 vlak na de omstreden presidentsverkiezingen in Iran, toont drie protesterende vrouwen op een dakterras in de avond van Teheran. Groot Nederlands succes was er in de categorie Portretseries.

De keuze van de negentienkoppige jury is een opvallende. De winnende foto van Masturzo is in slechte lichtomstandigheden gemaakt, heeft onscherpte en laat de kijker raden naar de precieze gebeurtenis. Volgens de juryvoorzitster Ayperi Karabuda Ecer staat het beeld voor 'het begin van iets, het begin van een enorm groot verhaal' en geeft het ‘perspectief aan het nieuws'.

foto: Pietro Masturzo, Italy
World Press Photo of the Year 2009

From the rooftops of Tehran, June.

Uit de toelichting blijkt dat de drie vrouwen de kreet Allah akbar (God is groot) roepen en daarmee uiting geven aan hun onvrede over de verkiezingen. Deze sinds afgelopen zomer gebruikelijke vorm van avondlijk protest in Teheran dateert uit de tijd van de islamitische revolutie van 1979.

Jurylid Kate Edwards verklaart dat de foto een krachtig gevoel van atmosfeer, spanning, angst, maar ook stilte en kalmte heeft. “In die betekenis is het een uitdagende keuze. We wilden een beeld dat je naar binnen trekt, dieper, dat je na laat denken, en niet etaleert wat we al wisten.”

foto: Annie van Gemert, the Netherlands
Boys and girls. Tweede prijs Portretten

Voor de World Press Photo stuurden 5847 fotografen een recordaantal van 100.960 foto's in; 63 van hen krijgen verdeeld over tien categorieën een onderscheiding.

Daartussen ook Nederlanders, die vooral succes in de categorie Portretseries noteerden. Zo zijn de drie winnaars in die rubriek achtereenvolgens Roderik Henderson, Annie van Gemert en Willeke Duijvekam. De tweede prijs in Enkele Portretten is voor Pieter Ten Hoopen, die bovendien een eervolle vermelding in de categorie Dagelijks Leven ten deel viel.

Ook een eervolle vermelding voor Robin Utrecht in de categorie Spot Nieuws voor zijn foto van Karst Tates in zijn Suzuki Swift tijdens de aanslag op de koningin. Kees van der Veen ten slotte ontving de derde prijs bij Kunst en Entertainment.

World Press Photo, de grootste en meest prestigieuze fotografiewedstrijd van de wereld, bestaat sinds 1955. De organisatie is gevestigd in Amsterdam. Daar krijgt op 2 mei Pietro Masturzo ook zijn onderscheiding. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

In de Oude Kerk is van 23 april tot 20 juni een tentoonstelling van winnende foto's te zien, die daarna de wereld zal rondreizen.

Meer informatie op www.worldpressphoto.com.

Lees ook het interview met jurylid Stephan Vanfleteren in het artikel Een winnende foto bestaat niet.

Cees Visser
| 12-02-2010
lifestyle