Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Software

Apple brengt Aperture 3 uit

Apple introduceert vandaag Aperture 3, de volgende belangrijke upgrade van de veelzijdige software voor fotobewerking en -beheer met meer dan 200 nieuwe functies, waaronder Faces, Places en Brushes.

Aperture 3 bouwt voort op de innovatieve functies voor gezichten en plaatsen die zijn geïntroduceerd in iPhoto 09, waardoor het ordenen van grote aantallen foto's er alleen maar gemakkelijker en sneller op wordt.

In Aperture 3 vind je ook een aantal nieuwe tools voor het retoucheren van foto's, waaronder penselen waarmee je wijzigingen op onderdelen van je foto kunt aanbrengen, en vooraf gedefinieerde wijzigingsinstellingen waarmee je met één klik professionele foto-effecten toepast.

Bovendien kun je in de nieuwe diavoorstellingen je foto's combineren met geluid, titels en HD-video.

Projects, Faces en Places

Aperture 3 biedt met Projects, Faces en Places nu nog meer mogelijkheden om grote fotobibliotheken op orde te houden.

De Faces-functie werkt op basis van gezichtsdetectie en -herkenning, zodat je foto's kunt zoeken en rangschikken op de mensen die erop staan. Daarbij heb je de keuze of je de gezichten op alle foto's in je gehele bibliotheek wilt zien, of alleen die in een bepaald project.

In een nieuwe weergavemodus, die de ordening vlot laat verlopen, laat Aperture 3 alle gedetecteerde gezichten zien waaraan nog geen naam is gekoppeld. Met de Places-functie vind je snel terug waar je je foto's hebt genomen, en net als in iPhoto converteert de Places-functie de gps-coördinaten automatisch naar een herkenbare plaatsnaam.

In Aperture 3 kun je een plaats aan een foto koppelen door de foto naar een kaart te slepen of door de plaatsbepalingsgegevens te gebruiken die afkomstig zijn van je camera met gps, traceerapparaat of iPhone.

Penselen

Met de nieuwe Brushes-functie kun je professioneel retoucheren door effecten op je foto te "schilderen". Aperture 3 bevat 15 Quick Brushes waarmee je de meest gebruikte effecten, zoals Dodge, Burn, Polarize en Blur, direct kunt toepassen zonder dat je je hoeft bezig te houden met complexe zaken als lagen of maskers.

Alle penselen detecteren automatisch de randen in je foto's, zodat je een effect heel precies kunt aanbrengen of verwijderen. Aperture 3 bevat daarnaast tientallen vooraf gedefinieerde wijzigingsinstellingen waarmee je met één klik een bepaalde stijl op de gehele foto toepast.

Het is ook mogelijk om je eigen vooraf gedefinieerde wijzigingsinstellingen te maken en de technieken van andere fotografen uit te proberen door hun instellingen te importeren.

Diavoorstellingen

In de nieuwe diavoorstellingen in Aperture 3 kun je je foto's combineren met geluid, titels en HD-video. Daarvoor kun je een van de zes door Apple ontworpen thema's nemen, of zelf een achtergrond, overgang, rand en titel kiezen.

Bovendien kun je er een eigen soundtrack onder zetten. Alle diavoorstellingen kun je exporteren naar iTunes en vervolgens op je iPhone of iPod touch zetten. Je kunt van je foto's ook afdrukken laten maken, ze in een fotoboek met harde kaft opnemen of ze op het internet zetten, bijvoorbeeld op Facebook of Flickr, allemaal rechtstreeks vanuit Aperture 3.

Aperture 3 is verkrijgbaar bij de Apple Store en bij erkende Apple resellers voor de adviesprijs van 199 euro, een upgrade kost 99 euro.

Meer informatie over de nieuwe functies lees je op de website van Apple.

Ingezonden mededeling
| 09-02-2010
lifestyle