Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Canon Eos 550D: 18 MP en complete filmopties

De Eos 550D past mooi in Canons line-up, en gaat dus geen van de huidige modellen vervangen. Een verrijking van de lijn, zeker en vast!

18 Miljoen pixels, dat is natuurlijk gigantisch voor een amateurreflex, helemaal als je kijkt naar de door Canon gesuggereerde adviesprijs van € 779,-. Commercieel succes gegarandeerd, dat kan niet missen.

Canon Eos 550D

Natuurlijk moet je eigenlijk topklasse optiek gebruiken om deze resolutie recht te doen, en het is zeer de vraag of de doorsnee 550D-koper dat gaat doen. Die gaat toch misschien vooral voor de verleiding van de hoge pixelaantallen.

Wonder

Maar positiever bekeken: als deze camera de beeldkwaliteit levert van de 7D (de 550D heeft niet dezelfde CMOS, het is een nieuw ontwikkelde sensor) heb je natuurlijk een wondercamera in handen. Die kwaliteit voor dát geld en bij dát volume en gewicht, het is niet moeilijk daar kopers voor te vinden.

Het ISO-bereik loopt tot 6400, en kan worden verruimd tot een equivalent van 12800. Gelukkig heeft Canon nu eindelijk een instelbare limiet voor Auto-ISO ingevoerd, dat was al een tijdje zeer welkom.

Fijn is ook dat Auto-ISO te gebruiken is met de M-stand van de camera. Je kiest de sluitertijd en het diafragma, en de camera past de belichting met z'n ISO-waarde aan. Met de huidige beeldkwaliteit bij hogere ISO-waarde is dit zeker een bruikbare optie.

Verder: 14-bits beeldverwerking, 3,7 beelden per seconden, en belichtingscorrectie tot plus/min 5 stops. De 550D is uitgerust met de 63-zone Dual-Layer meetsensor die ook in de 7D zit. Het AF-systeem heeft 9 scherpstelvelden.

Handig is het overzichtsscherm, waarin je direct de belangrijkste instellingen kunt vinden en regelen.

Film

Canon is blij verrast met het enthousiasme waarmee de filmwereld de filmende reflexcamera heeft omarmd. Hoge kwaliteit, mooi spelen met scherp en onscherp, compact en licht, onopvallend en goedkoop: filmers zien veel voordelen.

Mede daarom kreeg de 550D een compleet arsenaal aan filmstandaards mee: Full HD met beeldsnelheden van 30, 25 en 24 bps, plus 720p bij snelheden van 60 en 50 bps. En natuurlijk: een 3,5 mm microfoonaansluiting!

Tijd en diafragma zijn vrij instelbaar, en de prioriteit voor hoge lichten kan onafhankelijk van de instellingen voor foto-opnamen worden ingesteld. Nieuw is Movie Crop, waarmee een 7x vergroting kan worden verkregen door met een formaat van 640 x 480 pixels op te nemen.

Overigens kan filmen met een reflex qua gemak niet tippen aan het filmen met een klein, handig camcordertje. De scherpstelling blijft mensenwerk, en vereist veel zorg.

Achterop de camera zit een 7,7 cm (3 inch) 3:2 Clear View lcd-scherm met ruim 1 miljoen beeldpunten. Door de HDMI-CEC interface zijn videobeelden en foto's rechtstreeks te bekijken op een HD-ready tv en kan het afspelen worden geregeld met de afstandsbediening van de tv.

Meer info: www.canon.nl.

L. Polder
| 08-02-2010
Boeken algemeen