Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Olympus Pen E-PL1: de Pen zonder retro

De Pen E-P1 en E-P2 waren een statement, gebaseerd op een legende. Haal je de historische context weg, dan krijg je de nieuwe Pen E-PL1. Mét ingebouwde flitser. En optionele lcd-zoeker.

Olympus Pen E-PL1

Olympus heeft het Pen-concept nog eens bekeken, en het nostalgische fifties-element weggelaten. Resultaat is de E-PL1. Iets kleiner dan de eerste twee Pens. En met een uitklapbare flitser. De E-P1 en E-P2 hebben geen flitser.

Olympus levert er een een extern flitsertje bij, dat je op de flitsschoen schuift. Dat verhindert echter het gebruik van een externe zoeker. Dat probleem heb je bij de Olympus E-PL1 niet.

Hij komt zo erg dicht bij concurrent Panasonic Lumix FG-1 te staan. Met als grootste verschil natuurlijk de ingebouwde beeldstabilisatie, die bij Olympus altijd inclusief is. En hij is lichter, kleiner en goedkoper, vermoedelijk onder de 500 euro met standaardzoom.

Live Guide

Qua functies en beeldkwaliteit is de nieuweling grotendeels gelijk aan z'n broertjes. Nieuw is de Live Guide, waarin je allerlei variaties in kleur en belichting direct op het live view beeld achterop het lcd-scherm kunt loslaten.

Je hoeft daarvoor niet de menu's in, je varieert direct en intuïtief. De creatieve filters, bekend van diverse andere Olympus camera's, vind je ook hier, evenals een keur aan onderwerpsprogramma's. Natuurlijk is er een HD-filmfunctie, en daar heeft de camera een directe startknop voor gekregen.

Objectieven

Standaard wordt de Pen E-PL1 geleverd met de inschuifbare 14-42 mm zoom. Maar er komt nu ook een mooie, erg compacte 9-18 mm groothoekzoom beschikbaar, de M.Zuiko Digital ED 9–18mm F4.0–5.6, plus de M.Zuiko Digital ED 14–150mm F4.0–5.6 universele 11x zoom.

Meer info: www.olympus.nl.

L. Polder
| 03-02-2010
Boeken algemeen