Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

50 miljoenste Canon EF objectief

Trots meldt Canon dat ze het 50 miljoenste objectief hebben geproduceerd. Een mijlpaal, inderdaad, om even bij stil te staan.

Canon meldt dat het 50.000.000ste objectief een EF 100mm f/2.8L Macro IS USM is.

1985. Minolta lanceert het Minolta AF-systeem. Een compleet nieuw camerasysteem met als grootste nieuwtje: automatische scherpstelling.

Het merk brak voor dit systeem met de oude MD-bajonetvatting en startte de AF-vatting. Met een een grotere diameter en elektronische koppelingen tussen objectief en camerabody. Scherpstelaandrijving gebeurde vanuit de body.

Massaal

Het sloeg in als een bom. Niet zomaar een nieuwe camera met, om te beginnen, twee objectiefjes. Nee, een compleet systeem, dat grotendeels al meteen leverbaar was. Autofocus werkte zo goed, dat consumenten massaal overgingen.

Er werden heel veel Olympus, Canon, Nikon en Pentax setjes ingeruild of te koop gezet. Ongetwijfeld waren de andere merken wel met een AF-systeem bezig, maar nog lang niet zo ver als Minolta.

Een der eerste Canon EF-objectieven, de 35-70 mm standaardzoom voor de Eos 650 en 620, de eerste Eos reflexen.

Nikon en Pentax kwamen 2 jaar laten met een relatief bescheiden start, van waaruit hun nieuwe AF-systeem verder kon groeien. Zij maakten gebruik van hun bestaande bajonetvatting, aangepast voor AF. Met scherpstelaandrijving vanuit de body.

Canon

En toen kwam Canon, eveneens in 1987. Ook met een compleet nieuw systeem, net als Minolta, maar nog een stap verder. De oude FD-vatting werd aan de kant gezet, het Canon Eos systeem gebruikte de nieuwe EF-vatting, die technologisch gezien op de eerste plaats kwam.

Tussen camera en objectief zat namelijk geen mechanische koppeling, dus: scherpstelaandrijving en diafragma-aandrijving in het objectief zelf. 'Dat geeft ons de meeste vrijheid voor toekomstige ontwikkelingen', zeiden Canon woordvoerders bij de introductie. Hoe waar dat was blijkt uit het feit dat je de eerste EF-objectieven vandaag de dag moeiteloos kunt gebruiken.

USM

Bij de introductie was de ultrasone ringvormige motortechniek (USM) nog niet klaar, maar het principe werd al wel uitvoerig belicht. Stille, snelle scherpstelling, die je ook nog eens direct handmatig kunt overpakken, dat bestond niet. Het werd voor het eerst toegepast in een 2,8/300 mm objectief. Laten kwam het in meer objectieven.

Met deze doorsneetekening werd de USM-motortechniek uitgelegd.

Voor de goedkopere en/of minder professionele objectieven werd vaak voor conventionelere elektromotortechniek gekozen. Ook dan echter was de geluidsproductie bescheiden.

Vandaag is de snelle, trefzekere objectieventechniek nog steeds een van de sterke punten van het Canon Eos systeem. Goede keuze destijds om dit helemaal opnieuw op te zetten.

L. Polder
| 29-01-2010
lifestyle