Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Panasonic Lumix TZ8, TZ10, ZX3 en FT2

Vier succesvolle Panasonic Lumix compacts worden vernieuwd. Spannend, want aan sommige ervan leek maar weinig te verbeteren.

Panasonic is uitvinder van de travelcam en is daar nog steeds heel succesvol mee. Het begon met de TZ1, nu worden de TZ6 en de TZ7 opgevolgd door de TZ8 en de TZ10 (TZ9 wordt overgeslagen). Wat niet veranderde: het 12x zoomobjectief (25-300 mm eq.).

Gelukkig maar, want de kwaliteit is goed, het bereik is goed en het past mooi in de redelijk platte body's. Nieuw is wel dit: Intelligent Resolution, waarbij de camera het beeld analyseert en scherpte en detaillering plaatselijk optimaliseert. Klinkt doodeng: dit is typisch technologie die te ver kan doorschieten.

Wat de belichting betreft een nuttige uitbreiding: niet meer alleen programma-automatiek, maar keuze uit P, A, S en M. Fijn, want dit cameratype kent inmiddels een bonte gebruikersschare, van beginner tot ervaren reflexfotograaf.

iA

De optische beeldstabilisatie werd effectiever gemaakt en de filmfunctie kreeg een eigen startknop. De iA-functie (intelligent auto), waarin de camera z'n instellingen automatisch afstemt op onderwerp en situatie is nu ook te gebruiken bij het filmen (HD).

De TZ10 heeft als extra GPS en slaat automatisch de geografische coördinaten in de EXIF-gegevens van de foto op. Hij is voorzien van een geheugen met 500.000 locaties in 73 landen, dus herkent hij zo'n plek, dan kan hij die op de foto werkelijk benoemen.

Dus je fotografeert de toren van Pisa en dan komt er in het beeld te staan dat het de toren van Pisa is. Wauw! We zijn niet ver meer van het moment dat de foto's die je ooit zou willen maken alvast op de camera geladen zijn....

De Lumix TZ10 maakt films op AVCHD Lite niveau (720 P) en onderscheidt zich verder door zijn extra heldere en gedetailleerde lcd-scherm.

Kleintje

De verkleinde uitvoering van de TZ6/7 camera's was de ZX1, een nog kleinere reiscamera met een mooie 8x zoom (25-200 mm eq.) Ook die krijgt verbeterde stabilisatie en Intelligent Resolution. Die laatste functie is ook bruikbaar als je één fotootje uit een film wilt halen.

Filmen doet de ZX3 eveneens in AVCHD Lite; het volle zoombereik is bij het filmen beschikbaar. Het kleine cameraatje levert 14 miljoen pixels en heeft volgens Panasonic een van de snelste AF-systemen in z'n klasse.

FT2

Tot slot het nieuwe gooi-en-smijtmodel, de FT2. Kan meer hebben dan z'n voorganger FT1. Geen 3 m diep maar 10 m, en hij kan nu een val vanaf 2 m doorstaan in plaats van 1,5 m. Verder heeft hij ook de vernieuwingen van de andere camera's. Zoombereik is optisch 4,6x (28-128 mm).

Al deze nieuwe compacts zijn geschikt voor de nieuwe, extra snelle SDXC geheugenkaarten (en natuurlijk ook voor minder snelle kaarten).

Beknopt info op www.panasonic.nl, zeer uitgebreide informatie op de internationale Lumix website.

L. Polder
| 27-01-2010
lifestyle