Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Verrassende designcompacts van Pentax

Het merk Pentax kent een rijke geschiedenis, en daar komt op z'n minst één camera in voor die inspiratie kan bieden voor modern retrodesign: daar is de nieuwe Pentax Optio I-10 dan ook op geënt. Een tweede model, de uitermate strakke H90, blikt alleen voorwaarts, en kan zó het museum in.

Bij de Optio I-10 meldt Pentax dat hij qua profiel teruggrijpt op de klassieke reflex. Het kan echter specifieker: hij ontleent z'n lijnenspel aan de Pentax Auto 110. Dat was een minuscule reflexcamera met verwisselbare objectieven, bestemd voor het 110-formaat.

Een vreselijk knap gemaakt dingetje van uistekende kwaliteit, maar het filmformaat (11-17 mm) was te klein om daar echt iets goed uit te halen. Historisch beschouwd is het een unieke systeemcamera, die Pentax roem heeft bezorgd.

Pentax Optio I-10
Optio I-10

Klein is ook een kenmerk van de Optio I-10. Toch zit er een 5x zoom in (vergelijkbaar met 28-140 mm). De resolutie zit op 12 miljoen pixels, de beeldstabilisatie werkt mechanisch door sensorverschuiving (het betere systeem). Een nieuwigheidje is picture in picture: een al gemaakte foto blijft in de linker bovenhoek zichtbaar terwijl je nieuwe foto's aan het maken bent.

Natuurlijk heeft hij ook lachherkenning en knipperdetectie (waarschuwing als iemand z'n ogen dicht heeft). De gezichtsherkenning (automatisch scherpstellen op een gezicht) kan tot 32 gezichten onthouden. Je kunt de camera er ook alle foto's mee laten opzoeken waarop één bepaalde persoon voorkomt. Deze herkenningsfunctie kan zelfs honden en katten onthouden. Gelukkig maar.

Het retrogevoel van de Optio I-10 wordt versterkt doordat hij is bekleed met kunstleer (leatherette).

Pentax Optio H90
Doosje

Veel camera's zijn platte doosjes, dus het is verfrissend dat Pentax er met de I-10 even vanaf stapt. Daar blijft het dan weer bij, want met de gelijktijdig aangekondigde Optio H90 is het doosje echter meteen weer terug, maar dan ook wel in z'n meest zuivere vorm.

Dit is dé camera voor liefhebbers van minimaal design. Superstrakke vormentaal, enkele eenvoudige lijnen en geprononceerd kleurgebruik. Gewoon erg goed gedaan. Hij heeft dezelfde resolutie en optiek als de I-10, maar beschikt over elektronische beeldstabilisatie.

Beide camera's zijn geschikt voor de Eye-fi SD-kaartjes met draadloze netwerkfunctionaliteit.

Info: www.pentaximaging.com

L. Polder
| 26-01-2010
lifestyle