Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Pim Ras wint Zilveren Camera 2009

De Zilveren Camera 2009, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland, is in het Fotomuseum Den Haag toegekend aan fotograaf Pim Ras (1966). Zijn indringende foto van Karst Tates, de dader van de aanslag op Koninginnedag, is uit ruim 9.500 inzendingen verkozen tot de beste persfoto van 2009.

foto: Pim Ras

Het juryrapport zegt over de foto: Dit is het beeld wat je bijblijft. Deze foto vertelt het verhaal van Koninginnedag 2009. De mislukte aanslag op de koninklijke familie. Alle ingrediënten zijn aanwezig.

De jury geeft de foto van Pim Ras alle eer. De winnende foto is, samen met de andere genomineerde fotos, tot en met 7 maart te zien in het Fotomuseum Den Haag.

In een poging om tijdens Koninginnedag op de bus met de koninklijke familie in te rijden, scheurt een verwarde Karst Tates in zijn zwarte Suzuki Swift door een haag met toeschouwers waarbij zeven mensen het leven laten. De zwaar beschadigde auto komt uiteindelijk tot stilstand tegen een monument. Tates overlijdt een dag later aan zijn verwondingen.

Het Fotoverhaal van het Jaar, die voor het eerst werd uitgereikt, is toegekend aan Emilie Hudig. Hudig leed aan Hodgkin en maakte een indrukwekkend fotoboek waarin ze het verloop van haar ziekte vastlegde.

De Canonprijs voor jong talent is toegekend aan autodidact Ruben Joachim Terlou (1985).

Pim Ras is sinds 1986 als fotograaf. Hij begon bij fotobureau Cor Vos in Rotterdam waar hij het echte vak leerde van persfotograaf. Hij fotografeerde zowel branden als sportwedstrijden en alles wat daartussen zit.

foto: Grace Wychowanska
Pim Ras, winnaar Zilveren Camera 2009

“In 1994 waagde ik de stap om als freelancer aan de slag te gaan. Vanaf het begin werk ik al voor het Algemeen Dagblad en dat is nog steeds mijn grootste opdrachtgever. Hoewel ik te boek sta als sportfotograaf doe ik ook veel portretten en nieuwsonderwerpen."

Internationaal heeft Ras twee prijzen gewonnen bij de fotowedstrijd van de Franse sportkrant L'Equipe. Behalve voor het AD werkt hij ook voor Panorama en Voetbal International.

De Zilveren Camera is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) en bekroont jaarlijks de beste nieuwsfoto gemaakt door een Nederlandse fotograaf of een in Nederland wonende fotograaf.

De tentoonstelling met de genomineerde en winnende foto’s in acht verschillende categorieën is te zien van 24 januari t/m 7 maart 2010.

Meer informatie op www.zilverencamera.nl.

Lees hier meer over Pim Ras in het Nieuws.

Redactie
| 24-01-2010
lifestyle